Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Jonathan Andersson nominerad till filmpris

Falkenbergaren Jonathan Andersson kan utses till Bästa manliga skådespelare när långfilmen ”Are we lost forever” visas på brittiska Iris Prize LGBT+ Film Festival.

På fredag den 25 september börjar ”Are we lost forever” att visas på Hagabion i Göteborg, efter att ha legat i ofrivillig karantän, och dagen efter får den internationell biopremiär på filmfestivalen i Aten.

– Det var roligt att visa filmen på Göteborgs filmfestival för fulla hus i januari, men sedan tog ju corona över hela världen, säger falkenbergaren Jonathan Andersson, som spelar en av huvudrollerna.

Nominerad som bästa skådespelare

Både Jonathan och hans motspelare Björn Elgerd är nominerade som Bästa manliga skådespelare i en långfilm på Iris Prize LGBT+ Film Festival i Cardiff den 6–11 oktober.

– Bara en av oss kan vinna, men gör någon av oss det blir det den andre som vi tackar först av allt. Vi har ju hållit på i mer än ett år och hjälpt varandra mycket, med att hitta våra rollfigurer och skapa förutsättningar så att den andre kan göra sin bästa insats, berättar Jonathan.

”Are we lost forever” är den första långfilmen av regissören och manusförfattaren David Färdman och den bygger på hans egen kortfilm ”Vi finns inte längre” (2018), med samma huvudrollsinnehavare.

– Ja, långfilmen är en förlängning och några enstaka sekvenser är kvar från kortfilmen, som var som en pilot. David är en duktig personregissör. Han låter en jobba själv, men kommer sedan in och pillar lite.

En jobbig separation

Även långfilmen följer hur Hampus och Adrian gör slut i Majorna i Göteborg och försöker går vidare, bråkar om vem som ska behålla sängen, men dras till varandra på krogen.

– Adrian är fotograf och jag spelar Hampus, som är musiker och lite mer slarvig. Att det är ett gaypar kommenteras inte och det hade lika gärna kunnat vara en kille och en tjej eller två tjejer. I många filmer ska det poängteras att någon är gay, genom att det ropas på gatan eller liknande, men vi behöver inte belysa det. Det handlar om ett kärlekspar helt enkelt, förklarar Jonathan.

Hur var det att spela gay när man är straight och har flickvän hemma i Falkenberg?

– Jag jobbade på samma sätt och kände mig trygg med nakenscenerna. Det är alltid svårt att spela in kärleksscener oavsett vem man spelar mot.

Jonathan Andersson slog igenom 2013 i långfilmen ”Känn ingen sorg”, där han spelade en av personerna som baserades på figurer i Håkan Hellströms sångtexter. Efter det fick den nu 32-årige falkenbergaren göra i tv-serien ”Ettor och nollor” av ”Chernobyl”-regissören Johan ”Stakka Bo” Renck.

”Are we lost forever” får premiär på Zita i Stockholm den 14 oktober och är uttagen till Film Fest Gent i Belgien och Reeling: The Chicago LGBTQ International Film Festival.

– Min nästa skådisgrej som är på gång är till våren, men den kan jag inte säga något om ännu, avslutar Jonathan Andersson.

Trailer: