Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Filmen om Gabi kan prisas på stor festival

Varbergaren Engeli Broberg skildrar en pojkflickas uppväxt.

Få kan säga att deras allra första långfilm får premiär i tävlan på CPH:Dox – Engeli Broberg från Varberg är en av dem.

– Svinkul! Det är en av världens största dokumentärfestivaler, säger hon.

På den stora, danska dokumentärfestivalen CHP:Dox den 21 april–12 maj tävlar "Gabi, between ages 8 and 13" om festivalens finaste pris, Dox:Award, precis som "Children of the enemy" om den tidigare hallänningen Patricio Galvez kamp för sina barnbarn i Syrien.

Huvudperson i Engeli Brobergs dokumentär är på ytan en tjej som verkar uppträda lite mer som en kille, eller kanske känna sig som en. Men det är bara ett av flera lager.

– Ja, det är mer komplext och Gabi belyser många gånger att det handlar om att få välja vad man vill och att slippa bli instoppad i ett fack.

Regissören Engeli har en bakgrund som dansare och har gjort dansfilmer, exempelvis i samband med produktioner som hennes mamma Lena Cederwall Broberg, välkänd koreograf och danspedagog, har satt upp i Varberg.

– Filmandet kom via dansen och teatern. Från början ville jag bli skådis och gick på en utbildning i Paris. Men vi gjorde även kortfilmer på vår fritid och då insåg jag att det var roligare att vara bakom kameran.

Engeli växte upp i Varberg och gick på filmlinjen på Skurups folkhögskola för snart tio år sedan. Nu är hon alltså klar med sin långfilmsdebut, efter att tidigare ha arbetat i kortare format.

Hon trodde att "Gabi, between ages 8 and 13" också skulle bli en kortfilm, men projektet växte. Allt började med ett tips från en kollega som hade sett Gabi i en reklamfilm.

– Jag visste att hon var pojkflickig och när jag tog en fika med Gabi och hennes mamma såg jag ett barn med rufsigt hår och mössa, inte en pojke eller flicka, säger Engeli och fortsätter:

– Jag blev jag helt förtrollad av Gabis energi och sättet hon pratar på om saker som vuxna knappt kan formulera. Just att få ett barns perspektiv på sådana stora saker som vad det innebär att vara pojke eller flicka, och människa, ger så otroligt mycket.

Ett intressant faktum är att filmteamet har följt Gabi från att hon var åtta år tills hos blev 13.

– Alla pratar om "Boyhood" när jag berättar det, men i den filmen var det ju skådespeleri. Sedan finns det ju många dokumentärer som pratar om könsidentitet ur ett vuxnare perspektiv, från tonåren och uppåt, men jag har försökt stanna i barnets universum.

Tror du att publiken undrar om Gabi är en flicka, pojke eller icke-binär, även om hon inte vill byta tilltalspronomen till han eller hen?

– För mig som filmskapare är det viktigt att inte säga hur det ligger till, utan att hålla det öppet, precis som i livet. Dessutom förändras ju Gabi under filmens gång.

Filmen tar inte heller ställning i frågan om den omdebatterade ökningen av könsbekräftande hormonbehandlingar av tonårsflickor med neuropsykiatriska diagnoser.

– Nej, och filmen sätter inga etiketter på Gabi, utan vill visa en resa, en utveckling och ett undersökande. Filmen ger inga svar och har inte ett tydligt transtema på det sättet.

"Gabi, between ages 8 and 13" följer familjen före och efter flytten från Stockholm till Mora i Dalarna, där Gabi försöker hitta sin plats i en ny klass och fotbollslaget.

– Gabi tyckte redan när hon var åtta år att det var synd att det var uppdelat mellan flickor och pojkar, även på gympan i skolan. Då ville hon ju spela med killarna, som var hennes kompisar, berättar Engeli Broberg, som håller med.

– Ja, det känns onödigt. I den åldern är väl alla barn ungefär lika snabba och starka.

För Engeli har kroppsspråket varit en viktig detalj i filmandet.

– Ja, Gabi går från att ha varit en åttaåring som är oerhört bekväm i sin kropp till att vara en tonåring med ett mer begränsat kroppsmönster.

Gabi och filmen byter även huvudspråk från engelska till svenska.

– Gabis mamma är brittisk och Gabi var mer bekväm med att prata engelska när hon gick på engelskspråkig skola.

Engeli Broberg har lagt många timmar på att klippa filmen ihop med Kalle Lindberg och lägga in musik av Sofia Hallgren respektive Kjetil Schander-Larsen.

– Jag träffade nyligen Gabi, som är en rolig 15-åring och nästan vuxen, men sig lik ändå.

Målet är att "Gabi, between ages 8 and 13" ska visas på fler filmfestivaler ute i världen. Att en nedkortad version kommer i Sveriges Television är redan klart.

ENGELI BROBERG

Född: 1985 i Varberg

Bor: I Vällingby med hustrun …Sasha Thomas (som är från USA).

Yrke: Dokumentärfilmare

Aktuell: Tävlar i huvudkategorin på festivalen CPH:Dox med dokumentären "Gabi, between ages 8 and 13", som senare ska visas av Sveriges Television