Maja Rung ska spela Lenù och Ruth Vega Fernanez Lina i "Min fantastiska väninna" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Maja Rung ska spela Lenù och Ruth Vega Fernanez Lina i "Min fantastiska väninna" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Ferrantes komplexa kvinnor på teaterscenen

Elena Ferrantes hyllade Neapelsvit blir teater på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Maja Rung och Ruth Vega Fernandez spelar Lenù och Lila, vars livsavgörande och konfliktfyllda vänskap blir uppsättningens hjärta.

ANNONS
|

De känner inte varandra – än. Ruth Vega Fernandez, som ska göra Lila, den fantastiska väninnan, är influgen från Paris. De har just tagit affischbilder och knappt hunnit hälsa på regissören Maria Sid.

- Men jag har läst alla böckerna, säger Maja Rung som fascineras av maktkampen mellan de två tjejkompisarna, och av hur den blivande författaren Lenù så ofta söker Lilas gunst.

ANNONS

Ruth Vega Fernandez i sin tur hade fått höra av sina vänner att hon liknar Lila. När hon blev tillfrågad att göra rollen på Kulturhuset Stadsteatern hade hon just börjat läsa böckerna. Hon läste lite till och tackade ja.

- Det handlar om kvinnliga karaktärer, det handlar om deras resa, deras kamp. Vi är inte någons sekreterare, någons fru, det handlar om kvinnor som får vara komplexa, det är väldigt sällsynt och stort. Mer sådant på teaterscenen tänker jag!

Bibehållen nerv

Dramatiseringen är gjord av brittiska April De Angelis som kokade ner de fyra böckerna till en fem timmar lång uppsättning som spelats med stor framgång, och enligt kritikerna med en bibehållen Ferrante-nerv, på Rose Theatre i London. På Kulturhuset Stadsteatern blir "Min fantastiska väninna" en tre och en halv timme lång uppsättning med nästan 50 roller.

- Den som fastnar i första bokens många karaktärer kan komma hit och titta i stället, det är lättare när de blir kroppar, säger Maja Rung.

ANNONS

Just nu gör hon huvudrollen som Snövit i Staffan Valdemar Holms vuxensaga på Kulturhuset Stadsteatern. Ruth Vega Fernandez, i Sverige mest känd för sina filmroller, har spelat på franska i en belgisk uppsättning av Bergmans "Scener ur ett äktenskap".

Genom fönstret

Snart ska de börja jobba med en scen från första boken. Den begåvade och djärva skomakardottern Lila har tvingats sluta skolan på grund av arbetarklass, patriarkat och en våldsam 1950-talspappa. När hon envisas kastar han ut henne genom fönstret. Hennes väninna och konkurrent, vaktmästardottern Lenù, får fortsätta studera och är allmänt duktig när Lila frestar henne att skolka för att de tillsammans ska se havet.

Medelhavskusten ligger runt hörnet, men tillhör medelklassen och absolut inte två flickor från Neapels maffiakontrollerade arbetarkvarter.

Ruth Vega Fernandez omfamnar berättelsens klassperspektiv som hon också känner igen sig i efter sin egen uppväxt i södra Spanien.

- I de hårda kvarteren kunde ingen simma. Simma var något man lärde sig när man hade semester och där hade ingen semester. Man hängde inte vid stranden, säger hon, tagen av Ferrantes skildring av hur omöjlig en klassresa kan vara även för två begåvade, starka och hårt kämpande arbetarklasskvinnor från Neapel.

ANNONS

- På det sättet är Ferrantes böcker väldigt politiska, det blir så uppenbart att alla inte kan uppnå allt man vill, säger Ruth Vega Fernandez.

De slåss för livet

Lilas djärvhet förklarar hon med hennes utsatthet. Lila krigar mot sig själv, sin omgivning och sitt öde. Hon slåss för sitt liv.

- Jag känner att jag förstår henne ganska väl, jag tror att hon är väldigt viljestark men också väldigt rädd, det tror jag att alla personer i de här böckerna är. Det är så mycket som står på spel hela tiden. Men hennes sätt att tampas med rädsla är genom att utmana och våga. Oftast är det killar som skildras på det sättet.

"Min fantastiska väninna" får Skandinavienpremiär på Årsta Folket hus i Stockholm 1 mars.

TT

Fakta: Ruth Vega Fernandez

Född: 1977.

Uppväxt: I södra Spanien och Göteborg.

Bor: Flyttade till Paris som 17-åring och bor numera i stadsdelen Belleville.

Familj: Pojkvän och son.

Roller i urval: Har medverkat i Mikael Marcimains tv-serier "Upp till kamp" samt "Gentlemen och gangsters" samt i hans filmer "Call girl" och "Gentlemen". Har tidigare också spelat på Göteborgs stadsteater.

Fakta: Maja Rung

Född: 1987.

Uppväxt: I Karlstad.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, syster, pojkvän.

Roller i urval: Tv-serierna "Bonusfamiljen" och "Saknad". Ingår i den fasta ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och har bland annat gjort rollen som Alison Bechdel i pjäsen "Fun Home".

Fakta: Våren på Kulturhuset Stadsteatern

Efter nyår inleds en omfattande renovering av Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels Torg. Under de kommande 18 månaderna flyttar verksamheten till alternativa spelplatser och scener i Stockholmsområdet som Folkets hus i Årsta, Folkoperan, Dansens hus, Södra teatern med flera platser.

"Vi längtar ut nu och kommer vara förbluffande nära vår publik på många nya fantastiska spelplatser med en fullmatad repertoar. Så Kulturhuset Stadsteatern är redo att möta nygammal publik runt om i hela Stockholm som vill ha mer drama i sina liv", säger Anna Takanen i ett pressmeddelande.

Vårens urpremiärer:

2/2 "Män kan inte våldtas" efter Märta Tikkanens roman i dramatisering och regi av Lo Kauppi, på Södra teatern

22/2 "Sherlock Holmes – Det vita hjärtat" av Joakim Sten i regi av Carolina Frände, i Skärholmen

16/3 "Äkta känner äkta" av Alexander Saltzberger, Vällingby

22/3 "Tiggarna" av Mia Törnqvist, på Teater Giljotin

12/4 "Backstage" av Emerson Berglund, Inger Edfeldt, Kia Berglund, på Teater Giljotin

Övriga premiärer:

25/1 "Jungfruleken" av Jean Genet, i regi av Richard Turpin, i samarbete med Teater Giljotin

23/2 "Barnen" av Lucy Kirkwood i regi av Stefan Metz, på Teater Giljotin

1/3 "Min fantastiska väninna" efter Elena Ferrantes romaner, i Årsta Folkets hus

6/4 "Skapelsen" av Joseph Haydn, i regi av Mellika Melouani, i samarbete med Folkoperan

ANNONS