Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falkenberg på allas läppar

Så har Kristjan Fannars ställningstagande tagits emot

Sommartorkestoff eller relevant stridsfråga? Oavsett vad man tycker så blev Falkenbergs ställningstagande riksnyhet när Kristjan Fannar på det kommunalägda Destinationsbolaget uttryckte sig positivt om Emma Knyckares initiativ om att arrangera en mansfri musikfestival. 

Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska dagbladet, Corren, Norra Skåne, SKD, Barometern, HP, BLT, Folkbladet, Elle, NT, Omni, Bohusläningen, Norrbottens Kuriren, VT, Östra Småland, PT, Fria Tider, Göteborgsposten, Femina, Helsingborgs dagblad, Sveriges television, Sveriges Radio och andra har rapporterat flitigt om Falkenbergs kommuns positionering i frågan. På sociala medier är det en riktigt het potatis och kommentarerna fortsätter att välla in.
HN:s ledarskribent Maria Haldesten diskuterade frågan i en ledare, och frågan har tagits upp i andra tidningars opinionstexter. I Expressen (2/8) fokuserar ledarskribenten Naomi Abramowicz på kommunens agerande, och skriver att kommuner inte ska bedriva den sortens politisk aktivism. 
– Det slutar sällan väl när politiker och byråkrater försöker sätta den egna kommunen på kartan. Falkenberg är ett utmärkt exempel på detta, konstaterar Abramowicz krasst i sin kolumn.
I samma tidning skriver Victoria Greve på kultursidan att initiativet är lovvärt, men att det kanske är lika bra att tänka ännu större. 
– Men varför tänka så småskaligt, Falkenberg? Nu väntar jag på att Umeå kommun - som ändå var huvudmisstänkta i första vevan - kontrar. Varför inte bara slå till och grunda den där mansfria staden? skriver Greve, sannolikt lite sarkastiskt.

Under torsdagen diskuterade HN:s ledarskribent Maria Haldesten en mansfri festival i Sveriges Radios aktualitetsprogram Studio Ett med Dagens Nyheters ledarskribent Evelyn Schreiber. 

Filip Bertilsson, gruppledare för (M) i kommunfullmäktige i Falkenberg, försäkrar att Falkenberg inte kommer att arrangera någon mansfri festival.
– Det har jag försäkrat mig om hos ansvarigt bolag, skriver Bertilsson, och tillägger att det är oacceptabelt att en tjänsteman yttrat personliga tyckanden. 
Kanske sammanfattar Expressens Naomi Abramowicz det hela bäst:
– Tycka vad man vill om könsuppdelning och eventuella bekymmer med lagen, men Falkenbergs kommun hamnade i alla fall på kartan den här veckan.