Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Suranne Jones spelar Ann Lister i HBO-serien "Gentleman Jack", som baseras på verkliga händelser. Pressbild.

Färgstark hbtq-pionjär i ny HBO-serie

Vi har sett henne i SVT som Doktor Foster och som ena delen av duon Scott & Bailey. Nu kommer Suranne Jones i sin hittills största roll – som driftig, lesbisk kvinna i 1830-talets England. Serien ”Gentleman Jack” baseras på den sanna storyn om Ann Lister.

Hemma i England är hon ett av de stora namnen inom tv-dramatik, inte minst efter att ha varit med i 260 avsnitt av långköraren ”Coronation Street”.

Efter den har Suranne Jones varit med i en rad uppmärksammade tv-serier. I Sverige känner vi till henne från dramat om doktor Foster och dennas otrogne make, och från kriminaldramat om de två poliserna Scott och Bailey. Hon har också blivit mycket uppmärksammad för sina teaterroller.

- Jag dras alltid till att spela kvinnor som har en stor känslig räckvidd – som både är sårbara och oerhört modiga, säger Suranne Jones till TT.

"Finns så många sidor"

”Scott & Bailey” skrevs av Sarah Wainwright, en av Englands mest hyllade manusförfattare. Det är hon som ligger bakom nu aktuella ”Gentleman Jack”, både som manusförfattare och som regissör till några av de åtta avsnitten.

- Jag visste lite, men inte mycket, om Ann Lister när Sarah undrade om jag ville läsa för rollen, säger Jones när vi möts på Mandarin Oriental Hotel i London.

- Jag tror inte att hon riktigt visste vem hon ville ha, det finns så många sidor av Ann Lister. Det tog tid innan vi ”hittade” henne, men nu säger Sarah att hon inte hade kunnat tänka sig någon annan.

Serien utspelas i Hallifax i England 1832. Ann Lister, som återkommit efter en utlandsvistelse, är en kvinna som har en oerhörd energi, som kan prata ner vem som helst – och som älskar kvinnor. Hon blir förälskad i den rika, unga Anne Walker. Känslorna är besvarade, men att två kvinnor kan älska varandra betraktas som omöjligt.

"Homosexuella män hängdes"

- Det här var en tid då homosexuella män hängdes, men det fanns ingen brottsbeskrivning när det gällde kvinnor, för det ansågs så otänkbart att det kunde förekomma.

Ann Lister skrev dagbok, i kod, där hon berättade allt, från jobb och vardagsbestyr till att i detalj gå in på de mest intima sexuella beskrivningar. En sentida släkting hittade dagböckerna, tänkte bränna dem, men de räddades och finns nu på ett museum i Hallifax.

- Jag fick läsa det som hittills är översatt, Sally hjälpte mig. Jag blev guidad runt i det hus där Ann Lister och Anne Walker bodde. En historiker hjälpte mig med att tala om det sexuella i 1830-talets England. Jag höll på med research i sex månader, men sen kastade jag loss.

Ann Lister är i Suranne Jones skepnad alltid klädd i svart, samt bär lång rock och hög hatt.

- Kanske har vi tagit oss en frihet med hatten, annars är allt där. Jag går rakt och fort, så som hon beskrev det i dagboken, jag talar med låg stämma. Allt finns där. Sarah pushade mig hela tiden, sade ”var modigare”. Det blev en del av energin i serien.

Hoppas på fortsättning

Serien skildrar bara en kort tid i Ann Lister och Anne Walkers liv, och både Wainwright och Jones hoppas på en fortsättning.

- Jag är väldigt intresserad av att skildra hur de kunde leva som hustru och hustru, hur de hade ett hushåll tillsammans men inte utåt kunde säga hur det var. De var så oerhört modiga, de här två, det är att berätta om det som jag är intresserad av, säger Suranne Jones.

I väntan på beslut om fortsättning ska hon spela in omgång två av serien ”Save me” – och i övrigt vara ledig.

- Jag har en treårig son. Nu ska jag bara vara mamma.