Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ruben Östlund. Arkivbild.

Europeiskt nomineringsregn över Östlund

Det regnar nomineringar över Ruben Östlunds "The square" inför Efa-galan senare i år. Nu har den redan Guldpalmsbelönade filmen chans på fem vinster.

Ruben Östlund kan vinna hela fem priser när Europeiska filmakademien utser årets bästa filmer senare i vinter. I dag nominerades hans Guldpalmsbelönade film "The square" i kategorierna bästa film, regi och manus, och skådespelaren Claes Bang är nominerad i kategorin bästa manliga huvudroll.

- Det är på sin plats med så många nomineringar. Jag vill helst vinna alla, men måste jag välja är bästa film och regi viktigast. Och så hoppas jag att Claes Bang vinner, säger Östlund till TT.

I kategorin bästa film slåss Östlund mot franska "120 Bpm", ryska "Loveless", ungerska "Om själ och kropp" och finländska "Ljus i natten".

Sedan tidigare är Östlund även nominerad i kategorin bästa komedi, samma kategori som svenska "En man som heter Ove" tog hem i fjol. 150 000 har hittills sett hans dramakomedi på bio i Sverige, och nu hoppas han att fler ska göra det:

- Jag vill att fler ska masa sig ur tv-soffan och gå och se filmen, säger han.

Sedan tidigare är det även känt att svenske filmaren Simon Vahlnes "Fight on a Swedish beach" är nominerad i kortfilmskategorin.

Samtliga vinnare koras på galan i Berlin den 9 december.