Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Sommar med Ernst" är tillbaka med en ny säsong i TV4. Den folkkäre inredaren planerar att fortsätta ett tag till: "Så länge jag fortfarande ler på morgonen och tycker det är spännande att åka i väg", säger han.

Ernst renoverar med lätt hand

"Sommar med Ernst" är tillbaka – och den folkkäre inredaren ska förvandla en bondgård, men bara marginellt.

Österlen har länge attraherat konstnärer och kreatörer av olika slag. Nu får slätterna i Skåne besök av inredaren Ernst Kirchsteiger, som ska ta sig an en fallfärdig bondgård – med lätt hand.

-  Det finns olika sätt att renovera på, ett sätt är att bara mangla på och bära in nytt. Med det här huset kommer vi att vara väldigt försiktiga. Är det ett mushål i en golvsockel, vilket det är på många ställen, sågar man bort en liten bit och byter ut den, säger han.

Gör det "kvinnligare"

Trädgården kommer att bli "lite tilltuktad", utan större förändringar och hålen i taket kommer att täppas igen.

- Utmaningen blir egentligen att inte göra för mycket. De här gamla husen har ofta en... jag brukar använda ordet poesi, de har en lågmäld estetik som inte fräck, ball eller läcker, säger han.

- När jag kom till huset kände jag att det var väldigt maskulint, robust och man kunde nästan känna cigarrdoften. Jag ville få det mer kvinnligt, mjukare och lugnare. Det har varit en resa.

En "hittepågubbe"

Vill man själv inreda en byggnad och behålla husets historia tipsar Ernst Kirchsteiger om att besöka museer, där det kan finnas mycket information om hur byggnader från specifika tider såg ut.

- Med den insikten kan man bli lite modigare, man kanske vågar måla ett kök i en ganska stark färg för att husets historia ser ut på det sättet, trots att trenden säger grått-vitt-svart, säger Ernst Kirchsteiger.

"Sommar med Ernst" har sänts i TV4 sedan 2008 – och Kirchsteiger planerar att fortsätta så länge han vaknar upp på morgonen med ett leende på läpparna. Några större förändringar, förutom en ny byggnad, lär det inte bli.

- Det är sig likt – en tvåmetersman som är entusiastisk, som faktiskt tycker att livet är värt att leva och som har huvudet fullt av idéer. Det har jag haft sedan jag var barn. Jag har egentligen haft förmånen att fortsätta vara den jag var när jag var liten, en "hittepågubbe". Det är någonting jag i dag som 60-åring uppskattar väldigt mycket, säger han.

"Sommar med Ernst" har premiär på torsdag, den 27 juni, klockan 20 på TV4.