Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varje måndag samlas ungdomarna för att jobba i dramagruppen som nu spelar "Processer". Pressbild.

Ensamkommande blir Josef K

Kafkas roman om Josef K bär upp ensamkommande ungdomars kamp med den svenska asylbyråkratin. Nu spelar några av dem sin historia på Dramaten.

Några av dramagruppens tidigare medlemmar har inte fått stanna i Sverige, andra sitter i förvar i väntan på avhysning. Vissa har varit med några gånger, någon i ett eller två år, medan en eller möjligen ett par har hängt med sedan starten oktober 2015.

Flera väntar på besked och befinner sig mitt i "processen" som Kafkas klassiska roman också heter, och som blev självklar grundstomme i den pjäs som nu spelas tre gånger på Dramaten i Stockholm.

- Man kan läsa Kafkas bok som en konkret kritik av ett byråkratiskt system, vad det gör med människor som befinner sig i det. Och läser man den så finns det extremt många paralleller mellan Kafkas 100 år gamla text och de här ungdomarnas tillvaro i dag, säger David Fukamachi Regnfors.

Meningsfullt

I över tre år har han tillsammans med tre andra skådespelare ideellt hållit en teaterkurs för ensamkommande och andra flyktingungdomar. Det två senaste åren har de träffats varje måndagskväll och det var också när arbetet intensifierades som det blev på djupet meningsfullt, berättar David Fukamachi Regnfors

- Vi har fått ut extremt mycket av detta. Jag tror det är viktigt att våga ta sig an sådana saker eller sammanhang som man inte går in i för sin egen skull. När det här blev en viktig del av mitt liv och min vardag har det också gett väldigt mycket.

Experter

Skådespelarna i "Processer" är experter på det de gestaltar, betonar han. Föreställningen är en blandning av Kafkas roman och av scener som ungdomarna improviserat fram själva utifrån sina egna liv.

- Om man inte har extremt bra koll på sin Kafka kommer det att vara omöjligt att se vilka scener som är 100 år gamla och vilka som är dagsfärska. De överlappar varandra otroligt mycket.

Föreställningen "Processer" ges 21 och 24 november på Dramaten. Biljetterna är gratis. Dramaten har ställt upp med gratis repetitionssal och med tillgång till scenen under tre föreställningskvällar.