Blickar bakåt. West of Edens nya platta handlar om den svenska emigrationen.
Blickar bakåt. West of Edens nya platta handlar om den svenska emigrationen.

En skildring av svenska emigranters olika öden

Jenny och Martin Schaub gillar temaplattor. Efter att tidigare ha fokuserat på skeppsbrott i Cornwall handlar West of Edens nya album om svenska emigranter.

ANNONS
|

Look to the west heter West of Edens nya album och det är precis vad folkrockbandet har gjort; blickat västerut, mot Amerika.

–Vi rör oss väldigt mycket i den keltiska musiken och där finns en gammal tradition med emigrationslåtar, ett tema som vi aldrig har skildrat på skiva, berättar Martin Schaub över en snabb kopp kaffe på Göteborgs central.

Han är på resande fot och turnerar intensivt under våren med både Timo Räisänens Ted Gärdestad-hyllning och sitt eget band West of Eden. Strax går färden söderut, mot Malmö, där bandet senare på kvällen ska spela låtar från sin nya platta.

ANNONS

En skiva som West of Edens sångerska, tillika Martins hustru, Jenny Schaub har stor del i.

–Jag tycker det är väldigt konstigt att det knappt finns någon svensk musik som behandlar det här ämnet, säger Jenny Schaub som därför började läsa på om den stora emigrationsvågen från Sverige under slutet av 1800- och början av 1900-talet.

En tid då nästan en tredjedel av Sveriges befolkning lämnade landet, eller mer korrekt flydde ifrån det, och de allra flesta gjorde det via Göteborg.

–Alla skulle ju köpa kläder, äta mat, låta sig fotograferas och det ena med det andra. Vilken industri... Emigrationen har betytt väldigt mycket för Göteborgs utveckling och jag tycker nog att den historien är lite undanskuffad. Vi borde ha ett jätteemigrantmuseum i Göteborg, menar Jenny Schaub.

I väntan på ett sådant museum är West of Edens nya platta tänkt att fungera som en ögonöppnare.

Här finns både melankoliska uppbrottssånger och folkrockiga låtar om de som aldrig lyckades korsa Atlanten, de som tröttnade, gav upp och fastnade i den här sjaviga hamnstaden. Förväntan och förhoppningar blandas med oro, ångest och stora drömmar om en tryggare framtid i ett nytt och annorlunda land.

ANNONS

Samma tankegångar som dagens flyktingar säkert tampas med om de lyckas ta sig hela vägen till Sverige.

–De fattiga svenskar som sökte ett bättre liv och emigrerade för 100 år sedan hade aldrig haft en chans att få uppehållstillstånd i dag, de hade tvingats vända vid gränsen. Det kan vara värt att tänka på, säger Jenny Schaub.

ANNONS