Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Dickey Betts, Duane Allman, Berry Oakley, Butch Trucks, Gregg Allman och Jai Johanny Johanson utgjorde Allman Brothers Band tidigt 1970-tal. Arkivbild. Bild: AP/TT

Duane Allmans gitarr såld för miljonsumma

Duane Allman, gitarrist i Allman Brothers Band, var känd för sin slidegitarrteknik. Nu har ett av hans mest använda instrument – döpt till Layla – sålts för 1,2 miljoner dollar, motsvarande ungefär 11,6 miljoner kronor, skriver The Telegraph.

Gitarren är en Gibson Les Paul från 1957 och användes av Duane Allman vid inspelningen av Allman Brothers Bands två första album. Dessutom gjorde Allman ett gästinhopp på Eric Claptons låt "Layla" från 1970. Det var en av de sista gångerna som Duane Allman spelade på gitarren med samma namn. Året därpå avled han tragiskt i en motorcykelolycka, 24 år gammal.

Gitarren har sålts till en privat samlare, som har gått med på att låta den visas på museet om Allman Brothers Band i deras hemstad Macon i Georgia. Duane och Gregg Allman bildade bandet när de fortfarande var tonåringar på 1960-talet. Gregg Allman gick bort 2017 och begravdes bredvid sin bror på kyrkogården i Macon.