Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Haag och Lotta Lundgren var årets julvärdar i SVT under julafton.

Domen – så gick det för årets julvärdar

Julvärdarna Lotta Lundgren och Erik Haag lotsade tittarna genom årets julaftonssändning i SVT. De förinspelade inslagen – och det dubbla värdskapet – har fått både ris och ros.

Inför årets julafton på SVT blev det känt att den mångåriga traditionen att direktsända julvärden frångås. I stället visades ett förinspelat program med "Historieätarna"-profilerna Erik Haag och Lotta Lundgren som julvärdar.

Beslutet gav upphov till kritik på förhand av tittare som sade sig kanske välja TV4:s julfirande i år i stället – eller TV3 där ingen mindre än julvärdsveteranen Arne Weise dök upp i rutan.

Delade meningar

Efter sändningen går svenskarnas åsikter isär enligt en opinionsundersökning som Aftonbladet har gjort med analys- och undersökningsföretaget Inizio. Av 1 043 tillfrågade tyckte 23 procent att julvärdarna skött sig "mycket bra", medan 15 procent anser att de skött sig "mycket dåligt". 20 procent ansåg att Haag och Lundgren skött sig "ganska bra", och 13 procent "ganska dåligt.

21 procent av de svarande tyckte "varken bra eller dåligt", och 8 procent var tveksamma eller visste inte.

Även på sociala medier är meningarna delade. Vissa hyllar SVT-upplägget medan andra tycker det är fel att bryta mot traditionen med direktsändning – och dessutom ha två värdar i stället för en.

"Känns som en repris"

Expressens krönikör Anders Björkman tycker att årets sändning inte bara kändes inspelad, utan också som en repris.

"SVT kunde förstås spolat Erik & Lotta. Och framför allt de här tjatiga mathistorielektionerna, som numera är så slitna att de känns som repriser", skriver han.

Att årets julvärdar har väckt många reaktioner är något som SVT säger sig respektera och förstå.

- Det är alltid känsligt att ändra i det som är traditioner och sådant ska man göra varsamt. Men man måste också kunna utveckla och prova nya saker. I år provar vi det här upplägget. Det är inte tanken att vi ska ha samma upplägg varje år, säger Lena Glaser, programdirektör på SVT, till Aftonbladet.