Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelarna Karin Franz Körlof och Simon J Berger spelar huvudrollerna i bioaktuella ”Trädgårdsgatan” som är regisserad av Olof Spaak.

Debutfilm om missbruk och bräckliga minnen

I ”Trädgårdsgatan” spelar Karin Franz Körlof och Simon J Berger ett knarkande kärlekspar på den skånska landsbygden. Men långfilmsdebutanten Olof Spaak vill visa en nyanserad bild av missbruk – med barnens upplevelser i centrum.

Filmens producent Sofie Palage växte upp på Trädgårdsgatan i Ystad och det är hennes barndom som har inspirerat Gunnar AK Järvstads manus om Elin (Nike Ringqvist) och Eric (Emil Algpeus) vars missbrukande föräldrar får ihop det över sommaren.

Elins mamma, Linda (Karin Franz Körlof) prostituerar sig för att ha råd med drogerna, och Erics pappa, Peter (Simon J Berger) står utanför guppande husvagnar med ett basebollträ i handen.

I bilen sitter barnen och väntar.

Inte svartvitt

Föräldrarnas beroende skapar en gränslös tillvaro för Elin och Eric. Samtidigt är det ett sommarlov fyllt av skratt och frikostiga skräpmatskvällar.

För regissören Olof Spaak var det viktigt att undvika ett svartvitt synsätt, av egen erfarenhet vet han att livet är mer av en gråskala. För mindre än ett år sedan gick hans frus bror bort i sviterna av ett missbruk.

- Även föräldrar som missbrukar gör vad de kan efter förmåga. Fredrik, som min frus brorsa hette, var världens bästa person, så vänlig, ödmjuk, hjälpsam och intelligent. Det var hans nyktra sida. Hans andra sida kunde vara vad som helst, beroende på vilka droger han tog, säger Olof Spaak.

Skådespelarna Simon J Berger (”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Call girl”) och Karin Franz Körlof (”Vår tid är nu”, ”Den allvarsamma leken”) gick igång på det välskrivna manuset och utmaningen i rollerna.

- Det är en komplex roll, för Linda har alla de här bristerna men hon har också en drivkraft. Hon är mamma till ett barn som hon försöker ge kärlek till, samtidigt som hon har ett beroende och en komplicerad relation till sin egen mamma, säger Karin Franz Körlof.

Minnets bräcklighet

Inför inspelningen gjorde de gedigen research och träffade människor som befunnit sig i liknande situationer som Peter och Linda. Simon J Berger är uppvuxen på Österlen, men känner sig långt från sin rollfigur – en rotlös och explosiv pappa, missbrukare och hallick.

- Jag var supertaggad när jag läste manus, det var en stark story med fina spelscener och en välkonstruerad berättelse. Men det var ett ganska hårt arbete just för att han är så olik mig på så fundamentala sätt; kroppsligt, mentalt och hur man bemöter sin omvärld, säger Simon J Berger.

Ett annat bärande tema i filmen är minnets bräcklighet, och barnens olika uppfattningar om sin barndom i vuxen ålder. Elin har en mycket mer romantiserad bild av tillvaron med Linda och Peter, än Eric.

- Det kommer från Sofie, eftersom hennes föräldrar blev rena väldigt tidigt har hon nästan inga minnen av missbruket utan har fått det mesta återberättat för sig. Men hon har äldre bröder som har upplevt det på ett helt annat sätt, säger Olof Spaak.

"Trädgårdsgatan" får biopremiär den 3 augusti.