Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Death Cab for Cutie är aktuella med albumet "Thank you for today" på temat förändring. Pressbild.

Death Cab for Cutie om evolution och framgång

Death Cab for Cutie trollband indiepubliken under tidigt 00-tal. Nu återvänder bandet till Sverige med nytt album.

Amerikanska Death Cab for Cutie präglade det tidiga 00-talets indierockscen med låtar som "Soul meets body" och "I will follow you into the dark". Nu släpps bandets senaste alster "Thank you for today" – ett album om förändring.

Men titeln är inte bara en referens till tidens tand, utan har även haft ett psykologiskt syfte för bandmedlemmarna.

- Vår producent Rich berättade att han tidigare arbetat med ett band som sa ”tack för i dag” när de lämnade studion. Efter det började vi säga det till varandra i slutet av varje dag. Först mest ironiskt, men i takt med att dagarna rullade på började det betyda något för oss, säger Nick Harmer och fortsätter:

- Oberoende om vi var superfrustrerade, eller jätteglada var det ett fint sätt att avsluta dagen genom att titta varandra i ögonen och säga "tack för i dag".

Bitterljuv kvalitet

Likt tidigare Death Cab for Cutie-plattor växte även "Thank you for today" fram ur demos av frontfiguren Ben Gibbard – som sedan bandet arbetade vidare med tillsammans.

Någon specifik inspiration har albumet inte, men utvecklingstemat sipprar fram mellan textraderna. Inte minst på första singeln "Gold rush".

- Den handlar å ena sidan om en stad som förändras. Å andra sidan om hur du som person ändras av att miljön runtom dig förändras. Det är ingen kritik av förändring, utan en reflektion över vad det gör med en, säger Nick Harmer.

TT: Är ni positiva till förändring?

- Våra plattor har alltid haft en bitterljuv kvalitet. All musik som vi gjort är lika hoppfull och positiv som sorgsen och reflekterande. Jag vet inte om den här är mer positiv, men du kan hitta både ljusa och mörka stunder på plattan – och jag har alltid gillat att vi som band verkar i det utrymmet.

"OC" och framgången

Death Cab for Cutie bildades redan 1997. Året därpå släpptes debutplattan ”Something about airplanes”, men det stora genombrottet kom först 2003 med albumet "Transatlanticism".

- En del band spelar in ett album och plötsligt är de dragplåster på alla europeiska festivaler och livet rör sig i raketfart. För The Strokes var det så, men inte för oss. Vi byggde långsamt under flera år, och när bandet sedan blev framgångsrikt var vi redo för det.

Under 00-talet växte fanskaran sakta men säkert förbi USA:s gränser. Delvis tack vare bandets medverkan i populära tv-serier som "Six feet under" och "OC".

- "OC" var stort i USA, men betydligt större i Europa och Australien. Mångas första introduktion till vår musik var genom serien.

En koppling Nick Harmer inte har något emot.

- Det finns inget fel sätt att hitta ett favoritband på. En del anser att det är mer autentiskt att gå till en skivbutik – hitta en dammig låda längst bak. Leta igenom den och hitta den där skivan som förändrar ditt liv. Och visst, det är ett sätt. Men för mig är det lika meningsfullt att hitta ett band genom en tv-serie.

Festivaldrömmen

Den 11 februari spelar indiebandet i Stockholm med ett färskt album i ryggen. Men det är inte bara musiken som är ny, bandet har också förändrats. 2014 meddelade originalmedlemmen Chris Walla att han lämnar bandet och ersattes därefter av musikerna Dave Depper och Zac Rae.

"Thank you for today" är det första album som Death Cab for Cutie släpper i den här konstellationen.

TT: Ni debuterade för två decennier sedan. Har ni något drömprojekt kvar?

- Nyligen blev vi inbjudna att spela på Meltdown Festival, som i år arrangerades av Robert Smith i The Cure. Vi var ett av femtio band som spelade under fyra kvällar. Då började jag fundera över att arrangera en festival. Hur fint vore det inte att se alla band du älskar spela i staden du bor i under några kvällar?