Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Projektet har hela tiden vuxit. Mikael Jansson hoppades hitta ett 40-tal överlevande från Förintelsens koncentrationsläger i Sverige, men har nu fotograferat 97. Tauba Katzenstein är en av dem. Arkivbild.

De sista överlevarna träder fram

Timglaset har snart runnit ut. Fotografen Mikael Jansson låter nu 97 av Förintelsens svenska överlevare vittna om det som de har varit med om. Hans utställning "Witnesses" premiärvisas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Fem av de medverkande har redan avlidit. Mietek Grocher gick bort, 91 år gammal, bara en månad efter att Mikael Jansson porträtterade honom hösten 2017. På Kulturhuset Stadsteatern visas, som extra tillägg i ett särskilt litet rum, inspelningen av en av de hundratals tvåtimmarsföreläsningar som Mietek Grocher, in i det sista, gjorde på skolor runt om i landet.

Från början hade Mikael Jansson hoppats hitta ett 40-tal av de överlevare som en gång kom till Sverige, men projektet har hela tiden vuxit. Förutom att ta bilder har han också spelat in dem som velat berätta.

- Jag var tvungen på något sätt, vilket också gjorde det mer komplicerat. Det blev så starkt och laddat både för dem och för mig. Ibland var det svårt att ta bilden efteråt. Jag blev så rörd, man kommer liksom av sig, berättar Mikael Jansson, märkbart tagen även denna korta paus under installationsarbetet.

- Vissa hade inte berättat något över huvud taget, inte ens för sina barn eller barnbarn, och hade nu kommit på att det var sista chansen att göra det.

Modefotograf

Mikael Jansson, internationell modefotograf, en gång assistent åt Richard Avedon i New York, blev tillfrågad av Micael Bindefeld att göra projektet Tidigare i år fick han också ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

På Kulturhuset Stadsteatern kan besökarna se de svartvita bilderna men också ta del av en installation med fragment av de överlevandes berättelser. Dessutom visas delar av det filmade materialet, ett slags förstudie till den dokumentär som Mikael Jansson klipper ihop just nu och som förhoppningsvis kommer att gå på tv.

Slumpen avgjorde

Ofta tänker han på det slumpvisa i vem som överlevde och vem som mördades.

- Om man gick höger eller vänster, om man mötte någons blick eller inte. Det hemska var att man aldrig visste hur man skulle göra.

Innan han började fotografera reste Mikael Jansson själv till Auschwitz.

- Det som mest hemska var insikten om att det var så minutiöst genomfört. Det är slående när man är där är hur genomtänkt allting var.

"Witnesses" visas 18 oktober till 16 december.