Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska Verk produksjoner medverkar i Bergmanfestivalen med "Stalker". Pressbild.

Dans och globala gästspel på Bergmanfestival

Den ikoniske filmregissören Ingmar Bergman skulle blivit 100 år i år – ett jubileum som uppmärksammas världen över. Inte minst på Dramaten som för fjärde gången arrangerar Bergmanfestivalen.

Under festivalprogrammets elva dagar kommer allt från internationella gästspel till filmpremiärer och dansuppsättningar avverkas. När kalaset är över har 200 gästande skådespelare, regissörer och teaterarbetare mötts på Dramaten, uppger nationalscenen i ett pressmeddelande.

Bland de tio gästspelen finns iransk-franska Mehr theatre group med förhörsdramat "Hearing" som handlar om unga kvinnor i en sluten värld. Även Maxim Gorki theater från Berlin gästspelar med "Roma armee", vars handling bygger på en grupp skådespelare som bildar en queer-teatergrupp. Likaså norska Verk produksjoner gästar genom att tolka Tarkovskijs kultfilm "Stalker".

Utöver gästspelen bjuder festivalen på Sverigepremiär av filmen "Bergman – ett år, ett liv", tre dansverk av koreograferna Mats Ek, Alexander Ekman och Johan Inger – samt en mängd workshops, musikframträdanden och filmvisningar.

Även sex Dramatenpremiärer sker under Bergmanfestivalen, som äger rum från den 23 augusti till den 2 september.