Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regissören Kålle Gunnarsson kommer sätta upp ”Bröderna Lejonhjärta” i Falkenberg sommaren 2021.
Regissören Kålle Gunnarsson kommer sätta upp ”Bröderna Lejonhjärta” i Falkenberg sommaren 2021. Bild: Mårten Samuelson

Då kommer Kålle Gunnarsson ha en coronasäkrad föreställning i Teatergläntan

Snart kommer lättnader i coronarestriktionerna när det kommer till nöjesevenemang. – Jag har gått och laddat för detta sedan mars förra året så nu kan inget stoppa mig, säger regissören Kålle Gunnarsson.

Regeringen har fattat beslut om att höja publiktaket för idrotts- och kulturevenemang från den 1 juni. När det kommer till utomhusevenemang får max 500 personer släppas in, beroende på hur arenan är utformad och om det finns platsanvisningar.

Läs mer: Senare kväll på krogen och mer publik 1 juni

Sommarens uppsättning av ”Bröderna Lejonhjärta” i Teatergläntan i Falkenberg har premiär den 2 juli och vanligtvis är publikantalet 700 personer.

– Jag tror att vårt maxtal kommer bli 300, då blir det luftigt på läktaren. Vi kommer ha en plan för att hantera pauser och hur publiken lämnar läktaren på ett säkert sätt. Det vore fruktansvärt om det blir en smitta så här nära mållinjen, säger Kålle Gunnarsson.

Han väntar spänt på hur reglerna för sällskap kommer vara utformade.

– Min önskan är att varje sällskap får sitta tillsammans.

Mycket står på spel

2020 fick ”Pippi på de sju haven” ställas in på grund av pandemin och HN berättade i början av 2021 att 20-års jubileet av sommarteater i Falkenberg skulle firas med ”Bröderna Lejonhjärta”.

– Jag söker rättigheter för tre till fem år framåt och nu sitter vi på rättigheter för flera hundratusen kronor. Det hade varit väldigt svårt ekonomiskt att stå still två somrar.

– Vi har redan beställt läktare, scenografi och castat 120 skådespelare. Jag tror stenhårt på detta men det finns ett problem till.

Kålle Gunnarsson syftar på det polistillstånd som han måste ha för att få lov att samla människor till en allmän sammankomst. Söker han nu gäller tillståndet endast åtta personer. Han måste alltså vänta med ansökan till den 1 juni.

– Polisen har två månaders handläggningstid, men det får ju bara lösa sig, säger en hoppfull Kålle Gunnarsson.

Detta gäller från den 1 juni:

Beslutet om ändringar i begränsningsförordningen berör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som omfattas av ordningslagen. Till exempel konserter, teaterföreställningar, idrottsevenemang, demonstrationer och religiösa möten.

I dag får högst åtta personer samlas, men det finns ett färdigt förslag med förändringar på regeringens bord som ska träda i kraft den 1 juni.

Det innebär att maxtaket på åtta personer till en början ska finnas kvar inomhus, men att 50 personer kan tillåtas om det finns sittplatser. Vid utomhusevenemang ska taket kunna höjas till 500 personer om det finns anvisade sittplatser, annars gäller max 100 personer. För motionslopp föreslås högst 150 personer.

I takt med att smittläget förbättras ska deltagarantalet sedan kunna höjas.

Dessutom föreslås att stadigvarande tivolinöjen, som Liseberg och Gröna Lund, ska få samma regler som gäller för andra nöjesparker och djurparker och därmed undantas från max-åtta-reglerna.

Källa: TT, Folkhälsomyndigheten, regeringskansliet.