Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nikolaj Coster Waldau säger att han älskar sin rollfigur Jamie Lannister i "Game of thrones". Men nu är det dags att ta farväl. Arkivbild.

Coster Waldau om GoT: "Perfekt" slut

När ”Game of thrones” började var Nikolaj Coster Waldau känd hemma i Danmark och hade gjort mindre roller i engelskspråkiga filmer. Rollen som Jaime Lannister har gjort honom till världsstjärna – men nu är det dags att ta farväl av tittarna.

Jaime Lannister är en av "Game of thrones" mest omdiskuterade rollfigurer, men har med tiden också blivit en av de mest populära. Nikolaj Coster Waldau tvekar inte att säga att han älskar sin rollfigur.

- Jaime är en bra kille, även om han i första avsnittet gör något avskyvärt och försöker döda ett barn och säger ”vad gör jag inte för kärleken”. Men han följer sin linje till sin sista scen i serien. Han är en person som gör sånt som är avskyvärt och sånt som är bra, säger Coster Waldau till TT.

Inte minst är det relationen som Jaime har med sin syster Cersei som har diskuterats. De har ett sexuellt förhållande och har fått flera barn tillsammans. Inför den sista serieomgången är dock relationen spänd. Det beror inte minst på att Jaime under seriens gång har förändrat sig – på många sätt är det nu Jaime och brodern Tyrion som har blivit det moraliska hjärtat i serien. Två personer som tittarna tyckte mycket illa om i början har nu blivit några av dem man gillar mest.

Stark moralisk kompass

- Jag hade verkligen tur med den här karaktären, jag tycker han är så intressant. Även om det utspelas i den här galna världen och hans förutsättningar är så extrema så kan man ändå relatera till honom, säger Nikolaj Coster Waldau som tycker att Jaime har en stark moralisk kompass.

Han tror att nyckeln till "Game of thrones" framgångar är just den mångfacetterade beskrivningen av människans villkor.

- Vi är vana vid skildringar av relationer på film och tv och det blir väldigt fort svart eller vitt, ”du förrådde mig, nu älskar jag dig inte längre”, typ. I verkliga livet, om du levt länge i en relation, så vet du att det inte är så. Ni kan ett häftigt gräl och ändå bli sams, och sen har ni ett nytt gräl och så blir ni sams, säger han och fortsätter:

- Kärleken är konstig. Relationen mellan Jaime och Cersei är riktigt intressant. På ytan är det så snurrigt och de borde inte vara tillsammans, det är lätt att säga så utifrån.

Än så länge är det ytterst få som vet vad som kommer att hända under de sista sex avsnitten, och frågan om vilka som kommer att dö eller överleva det stundande slaget mot ”The White Walkers” kommer inte att besvaras ännu på många veckor.

"Fantastisk" sista scen

Nikolaj Coster Waldau berättar att han själv fick en "fantastisk" sista scen.

- Den var underbar. Den var det perfekta sättet att… jag kan ju inte berätta hur scenen ser ut – men den var perfekt.

Vid det laget hade han sett många av sina kollegor filma sina sista scener. Det hade varit mycket tårar, många fina tal och han visste vad han hade att vänta – men var ändå inte beredd känslomässigt.

- Jag vet inte vad som hände, det måste ha varit någon allergi, jag måste ha fått något i ögat. Det var underbart. Tio år har gått, men om du går tillbaka tio år i livet, så ser du hur livet har förändrat dig. För tio år sedan hade jag små barn, nu har jag en 18-årig dotter med en pojkvän. Livet är sånt. Det var en underbar dag.

"Känner mig lättad"

Tiden med "Game of thrones" har gjort Coster Waldau och hans kollegor till världsstjärnor med mängder av nya roller framöver. Ändå känns det underligt att tiden med serien nu är slut.

- Jag känner mig lättad, jag känner mig stolt över att ha varit en del av något som har gjort så stort intryck och som har blivit så framgångsrikt. Mindre seriösa personer kunde ha bestämt sig för att tjäna mer pengar och låta serien fortsätta i fyra–fem år till. Men de insisterade på att det här var den berättelse de ville berätta, den skulle inte bli längre än så här.