Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Coronapandemin påverkar museum även i år

Pandemin har slagit hårt mot de svenska museerna, men i Varberg och Falkenberg har besöken inte minskat lika mycket. Museicheferna tror dock att besökssiffrorna för 2021 också kommer att påverkas.

En rapport från Riksförbundet Sveriges Museer, byggd på statistik från 124 museer, visar att antalet besök förra året mer än halverades jämfört med 2019, till 8,4 miljoner. Största anledningen är minskade öppethållanden på grund av coronapandemin.

Länets populäraste museum fanns som vanligt på Varbergs fästning. Antalet besök på Hallands kulturhistoriska museum minskade visserligen med 35 procent men slutade ändå på 63 000 stycken.

– Att genomsnittsminskningen i hela Sverige är högre kan bero på att museer i Stockholmstrakten behövde stänga redan under våren, medan vi kunde ha öppet, förklarar Cajsa Lagerkvist, som tog över som chef på Hallands kulturhistoriska museum den 31 augusti.

Varbergs fästning tacksam miljö

Minskningen under våren var dock betydande. Sju av tio besök och åtta av tio visningar försvann.

– Det har varit ett annorlunda och tufft år, men även lärorikt. Under sommaren kunde vi ha öppet på ett coronasäkert sätt genom att flytta verksamheten utomhus. På det sättet är fästningen en tacksam miljö, fortsätter Cajsa Lagerkvist.

Just nu erbjuds digitala rundvandringar med 360-gradersbilder av två utställningar, "Spåren under staden" och "Rädd?".

– Vi kanske ska ha en del av utställningarna i den formen även i framtiden och vi undersöker fler möjligheter till digitala visningar exempelvis för skolklasser. Det är en spännande utveckling, men det är inte självklart att det ger en likvärdig upplevelse, säger Cajsa Lagerkvist och påpekar att inga undersökningar visar att de fysiska besöken minskar för att det finns ett digitalt utbud.

– Vi planerar för ytterligare en coronasommar…

Mindre minskning i Halland

Efter att ha ökat från 5 000 till över 9000 besök från 2018 till 2019 backade det kommunala designmuseet Rian i Falkenberg med endast 28 procent till 6 624 besök förra året.

Den stora minskningen skedde i mars, april och maj.

– Under sommarsemestern hade vi bra siffror, nästan som vanligt, när det var minskad smittspridning. Hösten började också bra, men sedan fick vi stänga tidigare, den 4 november, berättar Rians chef Love Jönsson.

Han inväntar besked om fortsatta restriktioner, men räknar inte med att museet kan öppna den 6 februari, som det är tänkt.

– Vi kommer att hänga våra utställningar så att de är klara och om vi inte kan öppna satsar vi på digitala visningar. Vi började göra filmade visningar av våra utställningar under våren 2020 och lägger upp dem på Youtube, fortsätter Love Jönsson.

Liten Youtube-kanal med filmer

Museets Youtube-kanal har bara sju prenumeranter, men de digitala visningarna når fler personer genom länkar i sociala medier.

– Vi borde ha börjat filma för länge sedan, som dokumentation och för att tillgängligöra utställningarna för fler, så det var bra att vi fick en extra knuff förra året.

Love Jönsson ser positivt på framtiden och känner stöd från kommunens politiker, samtidigt som han kallar 2020 för "ett tråkigt år".

– Den enda fördelen är att vi har haft tid att arbeta med våra magasin. Vi håller bland annat på att digitalisera föremålskatalogen för vår kulturhistoriska samling.

Konstmuseet i Halmstad fick stänga

Eftersom Hallands konstmuseum i Halmstad byggdes om åren 2017–2019, så finns inga färska, relevanta besökssiffror att jämföra med. Noteras kan att förutom de nästan 27 000 besökarna under 2020 kom ytterligare 4 800 personer till museets butik och kafé.

– Vi hade hoppats få en riktigt stor ökning av besökare under 2020 och hade jättemånga bokningar under mars till och med juni, men allt blev ju inställt när pandemin slog till. Vi hoppas att publiken kommer hitta tillbaka till museet, säger museichefen Magnus Jensner och påminner om Hallands konstmuseums digitala visningar och workshops.

LÄS MER: Därför stänger Hallands två länsmuseer

I hela riket lockade de svenska museernas digitala utbud hela 216 miljoner besök under 2020, enligt en sammanställning av Sveriges Museer.

– Det här visar på museernas dragningskraft och behovet av museernas utbud även digitalt. Vi visste att museerna förstärkt utbudet på nätet, men nu vet vi också att publiken hittat dit", säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer, i ett pressmeddelande.

MUSEERNAS BESÖKSSIFFROR 2019–2020

• Rian designmuseum i Falkenberg minskade 28,3 procent från 9 238 (2109) till 6 624 besök

• Hallands kulturhistoriska museum i Varberg minskade 35,1 procent (97 142 till 63 000 besök).

• Tjolöholms slott minskade …17,5 procent (22 977 till 18 951).

• Mjellby konstmuseum minus 38,7 procent (21 700 till 13 300).

• Teckningsmuseet i Laholm ner 44,9 procent (23 664 till 13 029).

• Hallands konstmuseum i …Halmstad hade 26 961 besök 2020, efter flera års ombyggnad.

• 124 museer inom Riksförbundet Sveriges Museer hade sammanlagt 8,4 miljoner besök 2020 och minskade i snitt 54 procent.