Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

120 spelningar per år kunde det bli för Vikingarna och Christer Sjögren. Arkivbild.

Christer Sjögren känner att han duger

Sveriges dansbandskung Christer Sjögren firar 50 år som artist med att vara med i "Så mycket bättre".

Han har fått ros men också lite ris för sin medverkan i de program som sänts hittills. För några veckor sedan bjöd Louise Hoffsten in övriga deltagare att dekorera varsin landstingskäpp för att bearbeta sin sjukdom, MS.

Just pyssel var inte Sjögrens starkaste sida, förklarade han. Det var heller inte käpparna som engagerade honom mest.

Desto bättre är Christer Sjögren på att sjunga låga c. När han var ung sörjde han att han inte kunde sjunga höga toner men med tiden lärde han sig att se sitt basregister som en tillgång, inte minst eftersom han älskar att sjunga Presleylåtar.

- Jag brukar skämta med publiken och säga att "jag kan inte ta höga c som Jussi Björling och grabbarna, men det är ännu mer ovanligt att ta låga c". Det har blivit en grej.

Skulle han rappa?

Christer Sjögren blev tillfrågad först av alla till årets säsong av "Så mycket bättre" och tackade ja utan att veta vilka artister som han skulle tolka. Nu blev det bland andra rapparen Stor.

- Först tänkte jag "hur ska jag klara det"? Det är ju en genre som jag inte kan eller har provat. Men man gör låtarna till sina på något sätt, och jag har en bra känsla i kroppen för det musikaliska.

I lördagens program från Grå Gåsen har Christer Sjögren en 50-årig artistkarriär att dela med sig av. Sin första dansbandssommar gjorde han 1968, då han övade flitigt med basen för att få spela med bandet Pelles.

Tio år senare hade han blivit frontman i Vikingarna. Från slutet av 1970-talet till början av 1990-talet kunde Vikingarna ha 120 spelningar per år. Bandet hade till och med egna flygplan.

- Först köpte vi ett turboplan och sedan en jet: "Viking One". Vår manager och kapellmästare hade flygcertifikat.

Jobbade hårt

- Det är ju häftigt. Man får ju nypa sig i armen när man tänker på allt vi fick vara med om, men vi jobbade också hårt under många år, vi sålde många skivor.

I sina två självbiografier tycker sig Christer Sjögren redan ha berättat det mesta om sitt liv, vilket han beskriver som befriande. I lördagens program är han "ganska öppen".

- Jag har inga lik i garderoben. Jag är som andra människor och kan klappa mig på axeln och säga: "Du duger och är bra".

"Så mycket bättre" sänds i TV4 på lördag klockan 20.00.