Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas von Brömssen och Sten-Åke Cederhök.

Cederhöks kränkande skämt friat

Granskningsnämnden har friat en tv-sketch med Sten-Åke Cederhök, trots att den "var kränkande mot människor på grund av deras hudfärg".

I oktober sände Sveriges Television Minnenas television med Tomas von Brömssens första soloshow, kallad Säg inte nej till mig eller förlåt jag trodde det var min show. Där föreslår Sten-Åke Cederhök att han ska berätta historier:

- Ta den om negern som kom till Sverige och badade så han blev vit. Först badade han i Ångermanälven och sen Ljusnan.

Publiken skrattar lite innan Tomas von Brömssen svarar:

- Nej, jag kan inte sådana.

Jag som är HN:s kulturredaktör valde att anmäla sketchen, eftersom jag tycker att den är rasistisk och varken borde ha sänts 2014 eller 1986.

SVT anser däremot att tittarna förväntar sig att programmet är gjort "då värderingarna och språket var annorlunda", att "siktet i satiren var ställt mot okunnighet och aningslöshet som ligger bakom rasistiska föreställningar" och att Cederhök "driver med en äldre komikers föråldrade humor".

SVT menar att "sketchen tar sikte på att driva med rasistiska föreställningar genom karaktärens drift med sig själv som okunnig, lite dum och otidsenlig", medan undertecknad tycker att just de dubbelbottnade eller ironiska blinkningarna saknas, eftersom Cederhök verkar tipsa sin yngre komikerkollega på fullt allvar.

I sitt försvar skriver SVT också att "ordet neger förekom helt utan värderingskommentar i Svenska Akademiens ordlista fram till år 1986", men var "troligen föråldrat" då.

Granskningsnämnden slår fast att sketchen var "kränkande mot människor på grund av deras hudfärg", men beaktar "att den äldre komikern får anses ha gett uttryck för en redan då föråldrad humor". Beslutet att inslaget inte strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft tar nämnden "med viss tvekan".