Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christer Sjögren gästspelar med Nya Vikingarna under dansbandsveckan i Malung. Arkivbild.

Casanovas prisades dubbelt i Malung

Casanovas blev årets dansband på Guldklavengalan i Malung. Bandet tog även emot priset för årets album med sitt "Ut i livet".

På Folkets Park Orreskogen i Malung prisades de främsta i Dansbandssverige under söndagskvällen. I den tyngsta kategorin, årets dansband, var Casanovas, Donnez och veteranerna Lasse Stefanz nominerade – men det var Casanovas som röstades fram som vinnare.

- Vi har jobbat hårt på att vara unika och vi låter inte som några andra. Vi gör det vi är bäst på, nämligen att vara Casanovas, sade bandet när de tog emot priset.

Vadstenabandet vann även årets album med "Ut i livet".

Vann för låt om hopp

Totalt delades sex priser ut och Guldklaven för bästa låt gick till Sannex hit "Jag é stark".

- Jag var i Nashville förra hösten och där var det en som sa att jag måste sluta skriva deppiga låtar. Så då gick jag hem och sa till Mattias Olofsson att vi skulle skriva en låt om hopp och ut kom "Jag é stark", sade låtskrivaren Andreas Olsson.

Maria Persson från Blender och Tony Westland från Expanders tog hem priset för årets kvinnliga respektive manliga sångare. Årets musiker gick till Mikael Strömqvist i Donnez. Juryns specialpris gick till Streaplers för deras livräddande insatser på dansbanorna. Bandet, som har med sig en hjärtstartare på turnén, räddade livet på ett fan i november förra året.

Hyllade Sven-Erik Magnusson

Förutom vinnarna var det fokus på en dansbandsikon. När programledaren Linda Bengtzing öppnade Guldklaven gjorde hon det med ett Sven-Ingvars-medley och bandet frontman Sven-Erik Magnusson fortsatte att hyllas under kvällen.

- Vad otroligt fint att få chansen att komma hit och på något sätt föra det här lite vidare. Pappa sitter här på min vänstra axel och försöker leda mig framåt i livet, sade sonen Oscar Magnusson efter att ha uppträtt med låten "Två mörka ögon".

Prisutdelningen innebär också startskottet för dansbandsveckan i Malung, som är inne på sitt 32:a år.

Välbesökt vecka

De senaste åren har dansbandsveckan dragit i snitt 50 000 besökare och årets upplaga verkar inte bli något undantag, enligt Lars Bälter, marknads- och medieansvarig på dansbandsveckan.

Trots det stora besökarantalet har arrangemanget varit förhållandevis skonat från anmälda brott.

- Vi har en väldigt städad publik, och de som är här säger själva att det är ett väldigt städat arrangemang. Ur arrangörssynpunkt är våra gäster inte här för att i första hand svira runt, så att säga. De är här för att dansa, och det är så enkelt som att du kan inte dansa om du är full. Den kombinationen funkar inte, säger Bälter.

Men liksom ett flertal andra festivaler skakades även dansbandsveckan av ett antal anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden förra året.

- I fjol är egentligen första året som vi drabbades av anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden. Vi har inte tidigare haft ett enda fall av någon anmäld våldtäkt eller sexuella trakasserier, vad jag känner till. Vi har nolltolerans mot allt sådan. Det innebär kort och gott att den som misstänks portas direkt, säger Bälter.

Sjögren gästar

I årets program lär en spelning sticka ut särskilt för vissa personer. Nya Vikingarna kommer till Malung och gästas av Vikingarnas tidigare sångare Christer Sjögren.

Men Lars Bälter vill inte plocka ut några favoriter ur uppställningen.

- Det är nästan förmätet att lista höjdpunkter. Vi har 82 dansband som vi ska avverka under veckan, och alla band är lika viktiga, säger han.