Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kelly Reichardt, Maimouna N'Diaye, Alejandro González Inárritu, Elle Fanning, och Alice Rohrwacher från juryn poserar framför fotograferna inför invigningen av årets filmfestival i Cannes.

Cannesjuryns ordförande: En storslagen buffé

Det förklarade Alejandro González Inárritu, ordförande för tävlingsjuryn vid årets Cannes-festival, när festivalen invigdes på tisdagen. Han beskrev filmfestivalen som "en storslagen buffé med många smaker".

Inárritu är mannen bakom filmer som ”Babel”, ”Biutiful”, ”Birdman” och ”The revenant”. I juryn sitter också den italienska regissören Alice Rohrwacher, den grekiske regissören Yorgos Lanthimos och den amerikanska skådespelerskan Elle Fanning (med sin ålder på 21 år troligen den yngsta jurymedlemmen någonsin).

Inárritu, som senast besökte Cannes för två år sedan med en virtual reality-installation, konstaterade att han fortfarande inte vet hur saker och ting ska fungera på festivalen – "eller hur jag ska kunna vara ordförande".

- Jag kan inte kontrollera någonting, inte mina inspelningar, inte min familj. Det ska bli spännande att möta mina jurymedlemmar varje dag. Det kommer att bli en intensiv och tuff tid.

Konflikt med Netflix

Under de senaste åren har Cannesfestivalen haft en konflikt med Netflix – man vägrar att visa Netflix-producerade filmer eftersom det i Frankrike i lag finns ett långt fönster mellan bio- och tv-visning. Detta är ett inslag i debatten om hur filmer numera produceras och hur de konsumeras.

- Det som det handlar om nu är hur vi upplever film, hur filmer blir tillgängliga för alla. Jag har inget emot att se en film i min telefon eller på min ipad. Men det blir ingen upplevelse, säger Alejandro González Inárritu.

"Murar är farliga"

En journalist på presskonferensen frågade om mexikanen Inárritus syn på en värld där USA:s president vill resa en mur mot Mexiko.

- Den vr-film jag visade här för två år sedan, om flyktingkrisen, är mitt svar. Murar är grymma och farliga och drabbar de allra fattigaste, de som riskerar sina liv för att fly från våld och våldtäkter och andra grymheter, svarar han och fortsätter:

- Det är män som styr med ilska och med lögner, de manipulerar människor som inte vet något, vi vet alla vad som händer runtom i världen nu och vi vet hur det kommer att sluta om det får fortsätta.