Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

'The Moustrap' är den pjäs som spelats längst under sammanhängande tid. Här en bild från uppsättningen i London 1987.
"The Moustrap" är den pjäs som spelats längst under sammanhängande tid. Här en bild från uppsättningen i London 1987. Bild: AP/TT

Brittisk långkörare på Broadway – efter 70 år

Efter att i 70 års tid ha spelats på de brittiska teaterscenerna får deckardrottningen Agatha Christies "The Mousetrap" nästa år premiär på Broadway, skriver The Guardian.

Pjäsen, som innehar världsrekordet som det teaterstycke som spelats längst under sammanhängande tid, hade premiär i Nottingham i oktober 1952. 1974 flyttades uppsättningen till London, där den först sattes upp på The Ambassadors Theatre och därefter på grannteatern St Martin's Theatre – där den spelas än i dag.

Inför nästa års Broadwaypremiär av den brittiska långköraren, som hittills spelats 29 000 gånger, har en bordsklocka lånats ut från Storbritannien – vilken också är det enda föremål som överlevt från originalrekvisitan.

"The Mousetrap" kretsar kring en grupp personer som blivit insnöade på herrgården Monkswell när ett mord begås – och är urtypen för Agatha Christies klassiska pusseldeckare.

För att bevara överraskningsmomentet uppmanas publiken också vid slutet av varje föreställning att inte avslöja mördarens identitet.