Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Edman, tillförordnad chef för Bokmässan i Göteborg, och Oskar Ekström, programchef, upplever branschen som "förväntansfull och glad".

Bokmässan upplever "en längtan tillbaka"

Deckarfestivalen Crimetime flyttar in på Bokmässan i Göteborg i höst, som också får ett nytt och större rum för poesi. Under huvudtemat "respekt" arrangeras seminarier om rasism, populism och radikalisering.

I fjol uppstod en djup klyfta i den litterära världen efter Bokmässans beslut att återigen tillåta högerextrema Nya Tider att ha en monter. I november meddelade så Bokmässans ledning att Nya Tider inte är välkomna 2018, framför allt eftersom deras närvaro stjäl all uppmärksamhet.

- Det viktigaste för oss är litteratur och läsning och att de författare som besöker oss får stå i fokus – vi gör allt för att det ska bli så nu, säger Frida Edman, tf mässansvarig som lyckats få tillbaka Leopard förlag och ETC till mässgolvet.

- De kreerar en scen som heter "Hoppet", med fokus på demokrati, debatt och litteratur.

"Inget dramatiskt"

Däremot fortsätter Göteborgs litteraturhus att arrangera sin egen litteraturfestival, Scener & samtal, på Världskulturmuseet under lördagen precis som i fjol.

- Varje år under mässan pågår det samtal om litteratur i hela Göteborg och det är fantastiskt. Det finns inget dramatiskt i detta, säger Frida Edman.

Även Oskar Ekström, som är ny programansvarig, upplever "en längtan tillbaka" till Bokmässan från branschen och de författare som bojkottade den i fjol.

- Alla som jag träffar är förväntansfulla och glada, man älskar Bokmässan. De var en sorg att inte kunna känna den glädjen, nu kan man göra det igen. Det är jätteviktigt.

Under onsdagens presskonferens presenteras seminarieprogrammet, i år med fler längre seminarier än tidigare. Med Forum för levande historia som samarbetspartner lyfts frågor som rasism och populism, däribland rasism bland unga. Ryskamerikanska Masha Gessen och den brittiske människorättsadvokaten Philippe Sands finns bland gästerna. Däremot syns i dagsläget ingen särskild seminariepunkt som tar upp fjolårets nazistdemonstration utanför mässan.

- Det pågår diskussioner om att lyfta frågorna i bredare och generell bemärkelse på någon av scenerna, säger Oskar Ekström.

Mer poesi

Nytt på årets mässa är att Rum för poesi växer och flyttar till ett annat rum. Lärarna får en mötesplats i den nya så kallade lärarloungen. Skolans arbete med källkritik uppmärksammas särskilt. Årets mässa har också ett tvådagarssamarbete, lördagen och söndagen, med deckarfestivalen Crimetime och en rad seminarier om spänningslitteratur.

Dessutom arrangeras mediedagarna Meg, för första gången under Bokmässans två första dagar. Bland gästerna finns Alan Rusbridger, tidigare chefredaktör på The Guardian, som ska föreläsa om journalistikens framtid.