Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mässchefen Frida Edman beskylldes för att svara "ointellektuellt" om varför Nya Tider inte får medverka på Bokmässan i Göteborg i år.

Bokmässan: "Ointellektuellt svar" om Nya Tider

"Ointellektuellt" och "simpelt". Med de orden avfärdas Bokmässans svar på varför Nya Tider inte får ställa ut på årets mässa.

På torsdagseftermiddagen debatterade Elsa Westerstad med mässchefen Frida Edman i tidningen Expressens monter på Bokmässan under rubriken "Bokmässan efter krisen".

Frida Edman beskrev hur Bokmässan kastades in i en två år lång kris på grund av frågan om högerextrema Nya Tiders medverkan.

- Det rådande läget var att en enda utställare av 800–900 tog allt vårt fokus, tog allt medieutrymme, tog många av våra förlags energi och arbetskraft. Det är orimligt när man ska arrangera en bokmässa med över 90 000 besök ett normalår. Vad vi kom fram till är att vi inte kan tillåta att en enda utställare får stå i vägen för oss.

Elsa Westerstad har förståelse för beslutet ur ett ekonomiskt perspektiv.

- Men vad jag inte förstår är diskussionen kring fri åsiktsbildning. Mässan säger att ni vill vara en arena för fri åsiktsbildning och att ni står för yttrandefrihet. Det blir väldigt svårt att kombinera den typen av uttalanden med att Nya Tider inte får vara med.

Men hur gör andra bokmässor i världen? I motsats till mässan i Göteborg tillåter exempelvis bokmässan i Frankfurt högerextrema utställare.

- De pratar om hur de ska kunna hantera det framöver. Frankfurtmässan har sex personer som jobbar heltid med den här typen av utställare, året om. De har tre möten om dagen om de här frågorna. Det är helt orealistiskt för oss att tänka att vi skulle ha en sådan organisation för den här i det internationella sammanhanget lilla bokmässan, säger Frida Edman.