Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Clara Wendel, redaktör på Ellerströms förlag.

Bokmässan: "Folk glömmer ganska snabbt"

2018 beskrivs som ett ödesår för Bokmässan i Göteborg, efter förra årets nazistdemonstration och publiktapp. Kommer mässan att återhämta sig?

Clara Wendel, redaktör på Ellerströms förlag:

- Ja, det tror jag. Jag vet inte om de kommer att göra det i år, de tappade väl runt 20 procent av besökarna förra året och jag är inte säker på att de hämtar upp det i år redan. Men mässan är ändå en institution och jag tror att folk glömmer ganska snabbt. Det är en så stor branschfest och den är så viktig för oss som är i branschen.

- Vi var här med betänkligheter förra året och när vi åkte härifrån så hade vi i princip bestämt oss för att vi inte skulle komma tillbaka. Jag tyckte att stämningen här var förfärlig och med de pågående demonstrationerna kändes det märkligt att stå här och kränga böcker. Vi har haft ganska intensiva samtal med mässan nästan hela året om huruvida vi skulle komma tillbaka eller inte.

Pia Printz, förläggare på Printz Publishing:

- Ja, det tror jag och hoppas jag. Jag har flera vänner som avstod förra året på grund av allt det ståhej som var, men som har återkommit i år. Jag hoppas att det speglar en bredare allmänhet också.

- Sedan är en annan fråga digitaliseringen i branschen, att folk går över mer och mer till ljudböcker. Då tänker jag "tänk om folk inte vill lägga pengar på pappersböcker längre?". Det är läskigt. Men jag tycker det ser rätt glatt ut här på mässan ändå, det är mycket trevligare än förra året. Förlagsbranschen är pepp på att nu ska vi ha roligt igen, i stället för kaoset som var förra året.

Alexandra Nedstam, förlagschef på Vertigo förlag:

- Det är en väldigt svår fråga att svara på. Jag tror att det kräver mer än bara ett år för att se ifall det återställs. Det krävs att mässan hamnar på banan igen, att man levererar ett par år till innan man ser om det verkligen funkar. Om de får tillbaka förtroendet från utställarna, om de får tillbaka förtroendet från besökarna.

- Jag tvekade inför att återvända. Vi tillhör ett av de förlag som satte upp en kravlista gentemot Bokmässan. För egen del var det så att ifall den tidigare omdebatterade utställaren skulle få ställa ut igen skulle jag och Vertigo inte återvända. Dessutom är det jättekostsamt för mindre förlag att vara här - och de nischade samtalen försvinner lite i det stora vimlet. Jag hoppas att den nya mässledningen kan hitta en form där djupare samtal och lite mer nischat också får plats.

Madeleine Persson, marknadsansvarig på Leopard förlag:

- Jag tror det. Det är en helt annan ton i dialogen vi har haft med Bokmässan i år. De har varit väldigt tillmötesgående och angelägna om att vi känner oss trygga och glada. Jag tror att besöksantalet kommer att komma upp på en normal nivå igen för att folk kommer inte att dra sig för att komma hit. Och det finns ingenting att bojkotta i år. Så jag tror absolut att det blir ett helt vanligt bokmässeår.

- Jag var här förrförra året, det var första året personer var här som jag inte tyckte skulle vara här. Våra författare kände sig hotade vid samtalen och jag kände mig obekväm med att gå förbi deras monter. Nu känns det mer avslappnat.