Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Björn Ranelid gör slut med Österlen: "Hat, avundsjuka och ondska"

Björn Ranelid får inte bli vigselförrättare i Simrishamns kommun. Kommunfullmäktige säger nej då han inte är skriven i kommunen: "Det är hat, avundsjuka och ondska som står bakom detta beslut. Skriv det.", säger han till GP.

I början av mars ansökte Björn Ranelid hos länsstyrelsen om att få bli vigselförrättare i Simrishamns kommun. Till GP berättar han om att många står på kö för att bli vigda av honom och att han vill sprida glädje.

Men nu har kommunfullmäktige sagt nej, något som Ystads Allehanda var först med att skriva om.

– Presidiet föreslår avslag. En av anledningarna är att Björn Ranelid inte är skriven i kommunen och det räcker för oss, sade fullmäktiges ordförande Håkan Erlandsson (C) enligt tidningen.

Till GP säger Björn Ranelid att han är ledsen över beslutet.

– Det är tråkigt att jag blir behandlad på det här sättet. Det är hat, avundsjuka och ondska som står bakom detta beslut. Skriv det.

"Förnuftsvidriga beslut"

Björn Ranelind berättar om allt han gjort för Österlen; böcker, priser, tv-program med mera.

– De har gett avslag och skäl som är fullständigt förnuftsvidriga. Jag har gjort mest för Österlen genom tiderna. Jag talar väl om Österlen i alla sammahang. Det finns inga fullgoda skäl att avslå det här.

"Det här var droppen"

Nu gör Björn Ranelid slut med Österlen och ska istället ansöka om att bli vigselförrättare i Stockholm.

– Det här var droppen förstår du. De får stå sitt kast nu. De kommer gå miste om allt jag skulle göra för Österlen i framtiden. Jag kommer aldrig mer ta ett uppdrag i Österlen. Varför ska jag ta uppdrag i en kommun som motarbetar mig? Jag gör allt med glädje och försöker vara konstruktiv, säger han och fortsätter;

– Säger de Ja i Stockholm har jag rätt att viga i hela Sverige. Då desarmerar jag detta groteska beslut.

LÄS MER: Björn Ranelid: Kärleken till Bokmässan har aldrig svalnat

LÄS MER: Björn Ranelid får egen film