Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tio år efter succén med filmen "Mamma mia!" kommer uppföljaren "Mamma mia! Here we go again". Björn Ulvaeus och Benny Andersson var involverade i produktionen och gör även små cameoroller i filmen. Arkivbild.

Björn och Benny blickar framåt

Till skillnad från den nya "Mamma mia!"-filmen blickar Björn Ulvaeus och Benny Andersson hellre framåt än bakåt. Samtidigt är det svårt för gamla vänner att inte prata om det förflutna.

"Mamma mia – here we go again" utspelar sig till stor del före originalfilmen. Med hjälp av Abbas låtar berättar filmen historien om den unga Donnas möten med Sophies tre förmodade fäder.

Året är 1979 och Donna ger sig ut i världen för att söka äventyret. Samma år gav sig Abba ut på sin tredje och sista världsturné. Tre år senare splittrades gruppen.

Sedan 1974 och segern i Eurovision med "Waterloo" hade det gått som tåget för Abba. När tåget till sist stannade blickade de fyra medlemmarna framåt. Björn och Benny skrev succémusikalen "Chess" (1986) och några år senare blev också musikalen "Kristina från Duvemåla" (1995) en stor framgång.

- Men så dök "Mamma mia!" upp och då var det bara att acceptera att jag varit med i Abba, säger Benny Andersson. Och det är jag väldigt stolt över, det var inte där skon klämde, men jag ville blicka framåt och inte bakåt.

Musikalen "Mamma mia!" hade premiär 1999 och 2008 blev den film, och nu i sommar har uppföljaren premiär.

"Ta det med ro, det ordnar sig"

I uppföljarens ramberättelse återser vi Pierce Brosnan och flera andra skådespelare från den första filmen, men ensemblen har också fyllts på med skådespelare som spelar den unge Sam, den unge Bill och så vidare. Frågan är vad Björn och Benny har för relation till sina unga jag.

- Jag känner nog inte riktigt vad han kände eftersom han var mycket räddare och hade dåligt självförtroende, säger Björn Ulvaeus. Jag skulle säga åt honom att höja blicken och inte göra för stor sak av småsaker. Om det var någon som var typ den som jag är nu som sagt det så tror jag att han hade lyssnat.

- Jag är väldigt lik mig själv som ung, säger Benny Anderson. Jag skulle säga åt honom att ta det med ro, att det ordnar sig. Men jag tror inte att han hade lyssnat.

Lång och stark vänskap

För två år sedan firade Björn och Benny 50-årsjubileum, de firade en karriär som låtskrivare och inte minst en vänskap som de kan tacka slumpen för.

Året är 1966 och Benny Anderssons band Hep Stars möter Björn Ulvaeus band Hootenanny Singers på en väg i Västergötland. "Vill ni komma på fest i Linköping i kväll?" ropar någon i Hootenanny Singers. Hep Stars är inte sena att haka på och är snart på väg – tillLidköping. Blir berättelsen om Abba någonsin film är det så den lär börja.

- Det är många som vill göra filmen om Abbas berättelse, men inte vi, säger Benny Andersson.

- Det känns skönt att veta att jag inte behöver se någon film om oss och om mig, säger Björn Ulvaeus.

Hep Stars inser snart sitt misstag och köra raka vägen till Linköping. Många mil senare sitter Björn och Benny på festen och lirar gitarr ihop.

- Sedan dess har vänskapen bara förstärkts, säger Benny Andersson. Att vi inte alltid tycker lika om allting spelar ingen roll.

- Man vet ju att det aldrig kommer att finnas någon mer person i ens liv som man går så långt tillbaka med, säger Björn Ulvaeus.

Abba har inte återförenats

Just nu blickar Björn och Benny både framåt och bakåt – det finns två nya låtar inspelade med Abba och snart är det plats på scen för avatarerna föreställande Abba anno 1979.

- Alla kommer säga att det lät mycket bättre förr, men det gör inte oss något, säger Benny Andersson. Vi har spelat in låtarna eftersom vi gillar dem, det är det viktigaste.

Nya låtar och en avatar-turné, är detta återföreningen som så många så länge har hoppats på?

- Nej, men det är nog det närmaste vi kommer, säger Benny Andersson. Det är ju tack vare våra inspelningar som vi sitter här i dag.

Tillsammans har vännerna gjort det mesta man kan göra som låtmakare, men fick de bara göra en sista grej tillsammans så är svaret enkelt.

- Kanske spela in en låt till med Abba? säger Björn Ulvaeus.

- Jag tänkte säga samma sak, säger Benny Andersson.

- Skriva något riktigt bra som vi känner att vi bara måste spela in, säger Björn Ulvaeus.