Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Bion i Varberg och Falkenberg öppnar upp 31 juli

Glada nyheter för alla filmsugna i regnrusket - biograferna i Varberg och Falkenberg öppnar upp igen på fredag. Men taket på max 50 personer per salong ligger kvar.

Coronapandemin har lamslagit den globala filmbranschen och i princip alla storfilmer har skjutits upp. Det har tvingat både Bio Capitol i Varberg och Stadsbion i Falkenberg att hålla stängt.

Men nu är det äntligen dags att öppna upp för besökare igen. Den 31 juli är det premiär för Berts dagbok - en film som i vanliga fall hade lockat storpublik framför biodukarna.

– Normalt brukar en sådan film locka flera tusen besökare här, men det går inte nu, säger Pär-Magnus Almquist, delägare på Eurostar som driver biografen i Falkenberg.

Regeringens förbud om allmänna sammankomster slår hårt mot biograferna

Biograferna omfattas av regeringens förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Det innebär kraftigt reducerad kapacitet på Stadsbion, som rymmer 400 personer.

– Falkenberg är den av våra biografer som har bäst förutsättningar för att komma tillbaka, just eftersom det finns så oerhört gott om plats, säger Almquist.

Bio Capitol i Varberg var mitt inne i en stor ombyggnad när coronautbrottet kom. Bland annat skulle salong 2 renoveras inför sommaren - men så blev det inte.

– Vi var tvungna att stänga ned allt som slukade likviditet. Men nu öppnar vi upp de två salongerna vi har i drift och salong 2 ska stå färdig till jul, berättar Peter Fornstam, vd på Svenska Bio som äger Bio Capitol.

Peter Fornstam: ”Viktigt att bion finns kvar när detta är klart”

Som ordförande för Sveriges Biografägareförbund är Fornstam tydlig med att han vill se en höjning av gränsen på 50 personer på biografernas filmvisningar.

– Jag tycker att gränsdragningen är märklig. Restauranger och bibliotek har ingen antalsbegränsning, till exempel. Så länge vi följer riktlinjerna bör vi ha samma spelregler.

Regeringen har två alternativ i det här läget, enligt Fornstam.

– Antingen så får de ändra reglerna eller så får de ge ekonomisk kompensation. Det är viktigt att vi finns kvar när detta är klart.

Både i Varberg och Falkenberg har biograferna börjat med dynamisk bokning. Efter att ett sällskap bokat sina biljetter på nätet blir därför x antal platser i sidled otillgängliga. Detta för att personer i olika sällskap inte ska behöva sitta tätt intill varandra.

– Vi har goda förhoppningar om att publiken ska hitta hit. Det är ju farligare att gå in på Ica än att gå på bio, säger Pär-Magnus Almquist i Falkenberg.