Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid kistan var både Lasse Berghagens gitarr och den omsjungna teddybjörnen placerade.
Vid kistan var både Lasse Berghagens gitarr och den omsjungna teddybjörnen placerade. Bild: Henrik Montgomery/TT

Barnkör och tårar på Berghagens begravning

Lasse Berghagen fördes till sista vilan med sång, tårar och en stående ovation. Många vänner och kollegor var på plats för att hedra den folkkäre sångaren.
– Det är förunderligt hur livet är. Lasse var så full av liv när jag träffade honom senast, sade Björn Skifs till TT efter ceremonin.

Lasse Berghagen begravdes på måndagen i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm. Förutom begravningsgästerna hade sörjande ur Berghagens fanskara och andra nyfikna samlats, men begravningen var bara för inbjudna gäster.

Inne i kyrkan möttes besökarna av Berghagens klarblå kista omgiven blommor. Framför den var hans gitarr placerad, samt en docka föreställande Berghagen i hans välkända blå kavaj – och förstås den verkliga gosedjursnalle som var ursprunget till sången "Teddybjörnen Fredriksson".

"Varmt och fint"

Bland gästerna fanns författaren Jan Guillou, skådespelaren Marie Göranzon, familjen Wahlgren/Ingrosso samt artisterna Lill Lindfors, Tomas Ledin, Janne Schaffer, Måns Zelmerlöw, Nanne Grönvall och Tommy Körberg.

– Begravningar är en del av livet. Och förutsättningen för att vi lever är att vi dör, det är inte så mycket mer med det. Det är många som börjar falla ifrån nu. Begravningsakten var bra, applåden var bäst. Så ska det vara, sade Körberg till TT efter ceremonin.

Författaren Marcus Birro, som skrev Lasse Berghagens självbiografi "Hej livet" 2021, var också en av gästerna, och han höll ett tal under begravningen.

– Jag känner sorg. Även om vi träffades ganska sent i hans liv så har han betytt ofantligt mycket för mig, sade Birro till TT på vägen in i kyrkan.

Sjöholm och Falkman sjöng

Ceremonin inleddes med att Orsa Spelmän spelade "Koppången". Sedan framfördes en rad av Berghagens egna sånger. "Som en blänkande silvertråd", som han själv önskat skulle spelas på hans begravning, av Loa Falkman till dragspel. Sarah Dawn Finer sjöng "Någon" och Helen Sjöholm sjöng "Jag ser ett ljus".

"Teddybjörnen Fredriksson sjöngs av Benjamin Ingrosso tillsammans med en barnkör. Efteråt möttes de av applåder och det hördes snyftningar i hela kyrkan.

– Det är märkligt och sorgligt och så mycket vänner och bekanta man möter just på sådana här tillställningar nu, det är olustigt. Men det var fint, när de där ungarna sjöng, det var otroligt rörande, sade Björn Skifs efteråt.

Stående ovation

Under gästernas avsked tog en av Lasse Berghagens vänner i sällskapet Stallbröderna till orda och förklarade att eftersom Berghagen har skänkt så mycket glädje så ville de skänka honom glädje tillbaka med en stående ovation – varvid hela kyrkan ställde sig upp, applåderade och stampade fötterna.

Ceremonin avslutades med att Orsa Spelmän spelade "Gärdebylåten", en traditionell folkmusikvisa som även är en kär tradition för familjen Berghagen vid midsommarfiranden i Svärdsjö i Dalarna.

Lasse Berghagen avled den 19 oktober, 78 år gammal.

Benjamin Ingrosso sjöng 'Teddybjörnen Fredriksson' i kyrkan.
Benjamin Ingrosso sjöng "Teddybjörnen Fredriksson" i kyrkan. Bild: Henrik Montgomery/TT
Gäster på väg in i Hedvig Eleonoras kyrka på Östermalm i Stockholm för Lasse Berghagens begravning.
Gäster på väg in i Hedvig Eleonoras kyrka på Östermalm i Stockholm för Lasse Berghagens begravning. Bild: Henrik Montgomery/TT
Bosse Andersson och Marcus Birro.
Bosse Andersson och Marcus Birro. Bild: Henrik Montgomery/TT
Lasse Berghagen. Arkivbild.
Lasse Berghagen. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Lasse Berghagen

Född 13 maj 1945 i Enskede i södra Stockholm.

Familj: Fru Eva, två barn. Gift med Barbro "Lill-Babs" Svensson mellan 1965 och 1968.

Skrev och sjöng bland annat "Teddybjörnen Fredriksson" (1969), "En enkel sång om frihet" (1970), "Jennie Jennie" och "Stockholm i mitt hjärta" (1993). Var programledare för "Allsång på Skansen" (1994–2003).

Drabbades av hjärtproblem i somras och fick ställa in sin medverkan på visfestivalen i Västervik. I stället lades han in på sjukhus och genomgick i september en hjärtklaffsoperation som han aldrig återhämtade sig ifrån.

Han avled den 19 oktober i år.