Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Barnens önskemål i fokus på ny festival

Önskemål från barn upp till tolv år samlades in och resulterade i Varbergs första barnfestival.

– Det kommer att vara fyra dagar med mycket spännande roliga saker som händer. Allt utgår ifrån vad barnen vill, säger Anna Mattisson, projektledare från kommunen för festivalen.

Inför festivalen har barnrättsstrategen Åsa Ekman varit ute på förskolor och skolor i Varberg och intervjuat hundratals barn om vad de önskar sig på en barnfestival. Huvudfokus ligger på barn mellan 0-12 år.

– Hon har frågat barnen vad de vill och sedan har de fått skriva eller rita vad de tycker ska hända, vilka som ska komma, vad man ska göra och vad man inte ska göra, säger Anna Mattisson.

Kommunen har sedan med hjälp av Region Halland och lokala föreningar och företag utgått ifrån det insamlade materialet när de satt ihop programmet.

– Vi har gjort vårt bästa för att tillmötesgå barnens önskningar. Det mesta av innehållet i festivalen kommer från barnen själva, även om vi har fått tolka ibland, säger Anna Mattisson.

Bland annat har det kommit en stor mängd önskemål på att olika youtubers ska komma. Det resulterade i bokningen Emil och Daniel Norberg.

– Vi hade bara råd att ta dit ett av förslagen, så alla kanske inte har fått exakt den de önskat sig. Många har också önskat ”djur”, så vi har ponnyridning, agility och fiske till exempel.

Hela festivalen och alla programpunkter är gratis för barn. Däremot kostar några av programpunkterna en summa för vuxna.

– Tanken är att det ska finnas något för alla, och att alla ska kunna gå även om det är flera barn i familjer och det blir dyrt när allt kostar, säger Anna Mattisson.

Även aktiviteter som är tillgängliga för alla oavsett språk, funktionsvariation eller var i kommunen man bor finns på programmet.

– Vi har utgått ifrån barnkonventionen som säger att alla har rätt till kultur, alla ska få höras och alla ska kunna delta, säger Anna Mattisson.

Förhoppningen är att Barnfestivalen ska bli en återkommande tradition.

– Tanken är att det ska bli en biennal och alltså återkomma vartannat år. Först får vi se hur det går med det här året, jag hoppas och tror att det kommer bli hur roligt som helst, säger Anna Mattisson.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Torsdag 6 september till söndag 9 september kommer hela kommunen att fyllas av kultur och aktiviteter för barn mellan 0-12 år.

Allt är gratis för barn. En del av programpunkterna kostar för vuxna.

På varberg.se finns schema och mer information om festivalen.