Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke menar att M och KD åderlåter de rödgrönas kulturskolereform. Arkivbild.

Bah Kuhnke: "Åderlåtningen är ett faktum"

Det statliga stödet till kulturskolorna försvinner i M:s och KD:s budget och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vittnar om upprörda känslor.

De tre senaste åren har Statens kulturråd fördelat 100 miljoner kronor till landets kulturskolor via ett nyinrättat nationellt kulturskolecentrum. Pengarna har kunnat sökas av de kommunala kulturskolorna och har gått till att utveckla verksamheten och locka nya elever.

Kulturskolecheferna i Sörmland berättar exempelvis för Katrineholms-Kuriren att de har nått 3 000 fler elever tack vare de statliga pengarna.

Stockholms kulturskola fick i sin tur 4,7 miljoner kronor ur den statliga potten i fjol. De satsades framför allt på avgiftsfri verksamhet i samarbete med skolor i utsatta ytterområden, skriver lokaltidningen Mitti.

- Åderlåtningen av den stora reformen som skulle ge ännu fler barn och unga möjlighet att lära och utvecklas, den är ett faktum, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke, som nyligen var med när kulturskolan i Partille firade 75-årsjubileum.

- Där var föräldrar, lärare, barn och unga djupt oroade. Men det är bara ett av många exempel. Jag har de senaste åren rest från norr till söder, och det har blivit tydligt att den här satsningen haft enorm effekt.

"Ojämlikheten är stor"

Moderaterna framhåller att kommunerna och regionerna tillsammans får 5 miljarder kronor i ökade anslag och att det är upp till kommunerna själva att välja vad de vill satsa på.

- Det är uppenbart att Alice Bah Kuhnke är sur över att vi tar bort hennes reform. Det jag reagerar kraftigt på är att hon oroar barn, unga, föräldrar och barn. Jag har tilltro till att kommunerna själva vet hur de ska prioritera, säger Lotta Finstorp, Moderaternas talesperson i kulturfrågor.

Riktade medel

Alice Bah Kuhnke framhåller att även de rödgröna höjt anslagen till kommunerna och regionerna, men anser att det ändå behövs riktade medel till kulturskolorna.

- Den kulturskoleutredning som jag tillsatte visade tydligt att ojämlikheten är stor. I ett av världens rikaste länder ska det inte handla om tur. Alla barn bör få den här chansen, säger kulturministern.