Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

”Vi skrev första delen på sjutton dagar”

I oktober släppte författaren Sara H. Olsson feelgood-romanen ”Äldreboendet Pärleporten.” Det blev tredje boken i år. Nu går hon i tankar på att varva ner.
– Jag funderar på att gå från fyra-fem böcker om året till kanske två, säger hon.

Sara H. Olsson är produktiv. Sedan debuten för sex år sedan har hon skrivit 14 böcker. Mestadels har det blivit så kallade feelgood-romaner, som utspelar sig på fiktiva platser sprungna ur författarens egen fantasi.

– Jag har skrivit mycket om olika påhittade västkustorter. Småstäder där man kan hitta alla sorters fördomar samlade på en och samma plats. Det är roligt att skriva utifrån fördomar, säger hon.

Den senaste boken, ”Äldreboendet Pärleporten,” släpptes i mitten av oktober och har författats tillsammans med vännen Therese Loreskär, från Halmstad. Mer känd under pennamnet Lilly Emme.

– Vi skriver allt separat, jag och Lilly. Kapitel för kapitel. Sedan har vi redigerat tillsammans. Författaryrket är ensamt och det har varit skönt att dela på arbetet, säger Sara och fortsätter:

– Att skriva tillsammans kan vara väldigt roligt. Ibland har vi utmanat varandra. Vi har varsin huvudperson och det har hänt att någon har skickat ett kapitel till den andre där deras karaktär placerats i en knepig situation. Lite sådär: ”Hur ska du lösa det här, då?”

Tredje delen i serie om fiktivt kvarter

Tanken med en feelgood-roman är att den ska lämna läsaren med en känsla av tillfredsställelse. Det ska vara trevligt och gå att relatera till men också finnas kontrasterande svärta. Motsättningar bokens titel vittnar om.

– Vi ville ha en titel som provocerar och hade från början tänkt att den skulle heta ”Äldreboendet Sista vilan.” Det var kanske lite väl magstarkt. Pärleporten låter ändå ganska vackert, säger Sara.

”Det har hänt att någon har skickat ett kapitel till den andre där deras karaktär placerats i en knepig situation.”

Boken är tredje delen i serien ”Kvarteret Kronan.” Den första delen, ”Bokförlaget Gyllendufva,” kom ut i juni förra året och den andra, ”Monas kristallbod,” i våras. Liksom i tidigare böcker tar handlingen avstamp i ett fiktivt bostadsområde i en förort till en större stad.

– I just den här boken handlar det om ett privat drivet äldreboende som sparar in på allt de kan. När äldreboendet drabbas av en råttinvasion tvingas de äldre flytta in i den lokala kyrkans församlingshem, säger Sara.

I boken får den äldre damen Vera och det hypokondriske vårdbiträdet Birk reda på att något skumt är på gång, att äldreboendets chefer inte berättat allt. Med varandras hjälp börjar de nysta i hur det ligger till.

– Man kan säga att det finns en gemensam tråd i våra böcker. Alla handlar om vänskap över generationsgränserna, säger Sara.

”Nu vet vi hur snabbt vi kan skriva”

Kvarteret Kronan är en populär serie. Särskilt bra går det för ljudböckerna. Något som förvånar Sara, eftersom hon själv tycker så mycket om bokformatet. Den första delen i serien nominerades till årets feelgood vid Feelgoodfestivalen i Mariefred och handlar om ett bokförlag med ekonomiska bekymmer. Den andra kretsar runt en mindre new age-butik.

– Vi skrev första delen på sjutton dagar. De andra har tagit lite längre tid. Nu vet vi verkligen hur snabbt vi kan skriva. När jag jobbat på mina historiska romaner har jag varit tvungen att göra ganska mycket research. I det här fallet har vi inte behövt det. Det har gått väldigt lätt eftersom böckerna handlar om sådant vi känner till, säger Sara.

I och med den här tredje boken kan serien om ”Kvarteret Kronan” mycket väl vara över. Såvida inte Lilly Emme fortsätter på egen hand. Sara planerar nämligen att ta det lite lugnare bakom tangenterna.

– Jag funderar på att gå från fyra-fem böcker om året till kanske två. Under pandemin fanns det inget annat att göra än att skriva. Det var inga mässor. Inga författarsamtal. Jag skriver på heltid men behöver nog inte vara fullt så produktiv, säger hon.

Sara H. Olsson

Bor: Sedan flera år i Tångaberg, norr om Varberg.

Jobbar som: Författare. Drev tidigare förlaget SOL.

Aktuell med: Boken ”Äldreboendet Pärleporten,” tredje delen i serien om ”Kvarteret Kronan.”

Har tidigare skrivit: ”Bokförlaget Gyllendufva” och ”Månas kristallbod” i Kvarteret Kronan-serien, de historiska romanerna ”Fiendevän” och ”Tornsvalan” i Ellingeserien, den fristående gangsterkomedin ”Klassföräldrarna,” ”Discokungen” och ”Sjöbodsblues,” i Tradvikenserien samt ”Du glädjerika sköna”, ”O helga natt,” ”Livet är en fest,” ”Värre framåt natten,” och ”Dina ängder gröna” i Hallaviksserien.

Familj: Maken Anders och barnen Milla, 18, Emrik, 14, och Sigge, 9, samt den 1,5 meter långa majsormen Väs.

Funderar på framöver: Börja skriva deckare.

LÄS OCKSÅ: Andra världskriget kommer till Varberg den 24 augusti

LÄS OCKSÅ: Romaner med klasskamp i småstadsidyllen

LÄS OCKSÅ: Sara H Olsson lever författardrömmen