Varbergare flyttar in i Myrdalbiblioteket

Lasse Diding och Jan Myrdalsällskapet är överens om vem ska presentera och bo i Jan Myrdalbiblioteket: skribenten Carl Erland Andersson, 68.

ANNONS
LocationVarberg||

Jan Myrdal bodde i Lasse Didings fastighet på Snidaregatan i Varberg från sommaren 2012 fram till sin död i oktober 2020, vid 93 års ålder.

I trevåningshuset hade den produktive skriftställaren och vänsterdebattören en unik samling med över 50 000 böcker som han hade skänkt till Jan Myrdalsällskapet.

– Det ska bli spännande att bli lite av en vaktmästare och se till kåken, men även kunna visa biblioteket för folk som vill se det, säger den nya hyresgästen Carl Erland Andersson, som är frilansskribent.

– Jag behövde inte tänka länge innan jag tackade ja. Jag betalar en vanlig hyra och får det lite större än jag har haft det, fortsätter han.

ANNONS

Jan Myrdalbiblioteket får en ny värd

Till och med våren 2019 skrev Carl Erland Andersson kulturkrönikor i Hallands Nyheter. Han har även varit krönikör och litteraturkritiker i Göteborgsposten och blivit publicerad i bland annat Expressen, Sydsvenskan, Ordfront Magasin och Folket i Bild/Kulturfront, som Jan Myrdal var med och grundade 1971.

LÄS MER: Jan Myrdal dissar Nobelpriset

Carl Erland fick 2016 Gun och Olof Engqvists stipendium 175 000 kronor, av Svenska akademien som stöd för ”litterär verksamhet inbegripet kulturjournalistik”.

– Jag har läst Myrdal sedan jag var 17 år och han är en motsägelsefull författare. När han har fel, så är det på ett intressant sätt. Det finns ju många entydiga författare som är rätt tråkiga, tycker Carl Erland, som inte kände Jan Myrdal men träffade honom ett par gånger.

Hur ser du på Myrdals politiska ställningstaganden?

– Det är en svår fråga. Han lärde mig exempelvis de grundläggande socialistiska idéerna och att lojalitet och solidaritet inte är samma sak. Men jag har aldrig kallat mig kommunist. Å andra sidan, vilken författare delar man alla åsikter med?

Vilka mindre kända böcker av Jan Myrdal vill du tipsa om?

– Han hade en satirisk och grotesk sida som han odlade lite för sällan och det finns en bok som heter "B Olsen löper livet ut" (1972) som blev tv-film. Hans humor märks även i den märkliga romanen "Karriär" (1975). Men det finns många fler. Han hade en enorm bredd, men bilden av honom har blivit lite ensidig tycker jag.

ANNONS

Vad ska du göra framöver, förutom att flytta in?

– Jag ska skola in mig, för det är ett labyrintiskt bibliotek. Sedan ska jag skriva till olika tidskrifter, för jag har behövt ett uppehåll på ungefär två år.

Har du många egna böcker som ska få plats i bokhyllorna?

– Jag har haft som princip att inte samla på mig så många saker, så jag tar inte hit så mycket. Jag använder lånebiblioteket mycket och det är nästan som ett andra hem. Att biblioteken stängde var förfärligt, så jag hoppas att det öppnar snart, säger Carl Erland Andersson.

Överens om nya hyresgästen

Lasse Diding och Jan Myrdalsällskapet är överens om att Carl Erland Andersson ska fungera som en värd för biblioteket.

– Jag har känt honom i alla år och alltid gillat hans outsiderperspektiv på kulturen och litteraturen och dessutom tyckt att han haft en tydligt egen röst i det mediala bruset. På senare år har vi ofta tagit en fika ihop och då diskuterat högt som lågt inom kultur och samhällsfrågor, säger Diding och fortsätter:

– Att Carl Erland dessutom har läst Myrdal i 50 år, ungefär som jag, gör att vi även om vi inte haft samma åsikter och dragit samma slutsatser, ofta har haft samma referensramar och ingångar i dessa frågor.

ANNONS
ANNONS