Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Upplopp med dödlig utgång

Bokrecension

Johanna Mo
Allting trasigt ska bli helt
(Forum)

Allting trasigt ska bli helt, Johanna Mos tredje roman om Helena Mobacke, handlar enligt baksidestexten om att fly: sitt land och sitt förflutna. Samt att hitta fram till en tillvaro som känns hel.

Den yttre handlingen tar sin början vid ett upplopp på Skärholmens torg i Stockholm, där en 62-årig man blir knivskuren till döds. När polisen kommer till platsen råder fullt kaos.

Men det ser ut som om de har tur: en man håller fast en ung pojke och påstår att det är han som är förövaren. Mannen såg när det hände. Det hade inte blivit någon kriminalroman om sanningen vore så enkel.

Jag har inte läst de två tidigare böckerna i serien, men jag känner mig trots det inte exkluderad. Det som framför allt påverkar kriminalkommissarie Mobacke är något som inträffade ett år innan händelserna i första boken: hennes lille son blir mördad.

Den skuld hon bär på och sorgen som aldrig tycks vilja släppa taget löper som en röd tråd genom även tredje delen i serien, vilket är ett av de verkligt positiva sakerna med boken. Dödsfall påverkar människor. Inte bara en kort tid efter att det skett utan år efter år. Mobacke blir mänsklig i sin sårbarhet.

Även hennes kollegor har demoner att slåss mot, något som också tillåts ta plats i berättelsen.

Det jag har att invända mot den här välskrivna kriminalromanen är de alltför många personer som läsarna får följa. Minst tio stycken försöker författaren låta oss komma nära och det gör att jag inte egentligen lär känna någon. Dessutom driver det, märkligt nog, ner tempot och spänningen uteblir.

Men ämnena hon tar upp, med upplopp, fördomar och polisens inte alltid korrekta metoder, är intressanta och ger tyngd åt en genre som ibland enbart verkar vara ute efter effektsökeri.