Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Thomas Quicks liv berättas av varbergare

Som ljudboksinläsare är Johan Svensson aktuell med Sture Bergwalls självbiografi om åren som Thomas Quick. – Vi tänkte försöka träffas nu under Bokmässan, säger Johan.

Efter många år i Lund är skådespelaren Johan Svensson tillbaka i sin uppväxtstad Varberg, för att gå masterprogrammet på Teaterhögskolan i Göteborg.

Samtidigt läser han in ljudböcker och har nyligen givit röst åt "Bara jag vet vem jag är", där Sture Bergwall berättar om sitt liv och hur han blev Thomas Quick – först dömd och senare frikänd för åtta mord.
– Jag läste lite längre pass än vanligt och varje dag i en vecka, så jag blev väldigt engagerad och berörd. Sture berättar att hans första kontakt med psykiatrin beror på att han är homosexuell, för det klassades ju som en sjukdom ända till 1979. Att han fick behandling och tidigt hamnade i en drogproblematik som påverkade hela hans liv är oerhört tragiskt, berättar Johan Svensson och fortsätter:
– Jag är också homosexuell och eftersom jag är född 1975 var jag "sjuk" de första fyra åren av mitt liv.

Sture Bergwall har skrivit på Twitter att Johans uppläsning var bra och de har haft lite kontakt och planerar att ses under Bokmässan i Göteborg, som inleds torsdag den 22 september.
– "Bara jag vet vem jag är" är 19 timmar lång och det blir en ganska privat upplevelse att stå själv och läsa den högt för sig själv. När jag var färdig plöjde jag SVT-dokumentärerna om fallet ihop med en stor balja popcorn, berättar Johan.

Han började läsa in talböcker för funktionsnedsatta 2009, gjorde sin första kommersiella ljudbok tre år senare och gör nu oftast det senare, där ersättningen är högre och fler lyssnare nås. Av Johans över 200 böcker, finns 54 hos Storytel.
– Jag läser inte hela boken innan jag går in i studion, men är det exempelvis många medicinska termer så kan jag bläddra lite. Men i regel tar vi det om det händer något. Blir det fel, läser jag ju om, och sedan finns det en korrekturlyssnar som går igenom allt. Själv tycker jag att biografier och dokumentärer är lite lättare än skönlitteratur.

Johan har fått både ris och ros för sina inläsningar.
– Det blir en personkemi med lyssnarna. Antingen tycker de att det är bra eller så är det bevärligt för dem att höra. Själv tycker jag att Johan Rabaeus är fin på hantverket och att Kerstin Andersson är en fantastisk röst som man inte ska missa.

Varbergaren är även aktuell med "Sista vakten", som är tredje delen i hans barndomsfavorit Stephen Kings nya polistrilogi.
– Nyligen läste jag en för mig tidigare okänd fantasyserie av Ursula K LeGuinn, böckerna om Övärlden, som vann i längden. Thrillern "Du" av Caroline Kepnes och Andreas Normans "9,3 på Richterskalan" om tsunamikatastrofen 2004 tycker jag också mycket om.

Att ljudböckerna är Johan Svenssons leverbröd betyder inte att han har lämnat skådespeleriet. Han syns fortfarande på scen och i tv.
 – Visst blir det lite ensligt i studion. Publikmötet är omistligt, så det kan jag inte vara utan, säger han.