Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Chris Forsne. Bild: Peter Claesson

Stjärnreporter porträtteras i Forsnes bok

Chris Forsne är aktuell med boken ”Jag är skapad för stormen och striden och regnet”, en bok om reportern och författaren Christina Lilliestierna. Christina Lilliestierna (1923-2000) växte upp i överklassmiljö i Göteborg, blev stjärnreporter, utrikeskorrespondent och hade ett turbulent privatliv.

Hur kom du på att skriva om henne?

– Hennes namn dök upp i olika sammanhang, hon fanns i bakhuvudet lång tid. Så fick jag chansen av förlaget och kunde äntligen dra igång.

Ni delar vissa erfarenheter som journalister, med uppdrag i Frankrike och Nordafrika. Har det påverkat dig att skriva hennes historia?

– Ja, det har det. Hon går bredvid mig, känns det som. Jag läser det hon skrivit och det är klart att jag ser paralleller med mitt eget liv. Att läsa det hon gjorde i Nordafrika är som ett rop från det förflutna.

Hon var lika stor som Bang. Ändå är hon i dag okänd, varför?

– Jag tror att det beror på att hon inte stannade kvar i Stockholm och odlade sitt eget varumärke.

Träffade du henne?

– Nej, men vi talade på telefon.

Du har läst brev, dagböcker, du har talat med människor i hennes närhet.

– Ja, det har varit fantastiska brev. Dagböckerna var guld värda, hon skrev med en mikroskopisk stil i tonåren. Och på gymnasiet kysste hon Palme!

Skriver du själv dagbok?

– Nej. Och jag har jättedåligt minne.

Vet du att om man googlar på dig kommer artikeln då du berättade om din relation med Françoise Mitterand (Aftonbladet 2012) högst upp?

– Ja, jag vet.

Kommer du att skriva mer om er tid tillsammans?

– Nej, jag har skrivit klart om min relation med honom, det gjorde jag med ”Älskar ni inte livet? 15 år med François Mitterrand”. Där drar jag gränsen.

En bok om ditt eget liv – vad skulle den heta?

– Jösses. Tanken svindlar, ingen aning. Man tycker inte att man är så märkvärdig, men det är klart att man upplevt mycket.