Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Så lite pengar lämnade Jan Myrdal efter sig

Författaren och debattören Jan Myrdal var allt annat än rik när han dog. Bouppteckningen visar även att hans hagelgevär är försvunnet.

Den omstridde skriftställaren Jan Myrdal var 93 år när han avled i Varberg den 30 oktober 2020. När bouppteckningen gjordes av hans barn Janken (på plats) och Eva (via Skype) hittades inget testamente, så de två får dela på det efterlämnade.

Men det visar sig att Jan Myrdal inte har lämnat särskilt mycket.

På banken finns drygt 100 000 kronor och när kostnaden för bouppteckningen (18 000) och skulder till bland annat Pensionsmyndigheten (nästan 16 000) har betalats återstår endast 72 000 kronor, efter att han under ett långt och ovanligt produktivt liv har gett ut ett 80-tal böcker.

– Han hade stora inkomster på 60- och 70-talet men brände mycket också. Så fort han fick pengar kunde han åka till Paris och köpa böcker för 100 000 kronor. Han använde verkligen pengarna och samlade ingenting på hög, säger vännen Lasse Diding.

Ihop med en annan mångmiljonär, författaren Henning Mankell (1948–2015), hjälpte Diding till så att Myrdal kunde flytta till Varberg 2012.

Jan Myrdals inkomster minskade

Enligt Lasse Diding la Jan Myrdal ”en förmögenhet” på att under hela sitt liv köpa böcker. Det har gjort Myrdalbiblioteket till Sveriges största i privat ägo, med tusentals titlar som inte finns på något annat ställe i landet.

– Böcker är ju kapitalförstörelse eftersom de oftast bara har ett kulturellt värde nuförtiden. Men han köpte böcker in i det sista, sammanlagt i sitt liv för flera miljoner kronor. För att överleva sålde han en förstaupplaga av den stora franska encyklopedin, minns Lasse.

Enligt Diding minskade Myrdals inkomster från skrivandet från 1980-talet och framåt och när han senare valde att betala en annan persons skulder blev det inte så mycket kvar.

– Jan sålde sitt hus i Mariefred för ett par miljoner (1997) för att frigöra kapital och kunna fortsätta resa och köpa böcker som tidigare. När han flyttade till Varberg var han nästan pank.

Hagelgeväret är försvunnet

I bouppteckningen, som gjordes i november 2020 och lämnades till Skatteverket i januari, noteras att Jan Myrdal sedan 1965 hade vapenlicens för ett belgiskt hagelgevär.

Det var klassat som prydnadsvapen och bör ha gjorts obrukbart genom att det pluggades igen. Problemet är att vapnet inte har hittats i Varberg eller någon annanstans, så därför ska en stöldanmälan göras.

– Jag har aldrig sett geväret. Och jag har inget minne av att ha sett ett vapenskåp heller. Jan hade en stor knivsamling också, men den har nog stiftelsen tagit hand om, kommenterar Lasse Diding.

Han syftar på Gun Kessles och Jan Myrdals stiftelse, som i likhet med Jan Myrdalsällskapet har fått gåvor som inte bestrids av de två arvtagarna.

Lägenheten är sig lik

Allt som fanns kvar i bostadsdelen av Jan Myrdals hyreslägenhet på Snidaregatan i Varberg, skänktes av Jan Myrdals barn till Jan Myrdalsällskapet, som sedan tidigare har fått den stora boksamlingen på omkring 50 000 utgåvor.

– Bland det som fanns kvar i hemmet fanns en del saker från Gunnar och Alva Myrdals hem, som en del porslin, bestick och möbler. Allting i lägenheten står precis som det var när Jan dog, berättar Lasse Diding och fortsätter:

– Jag har varit i Myrdalbiblioteket med flera grupper och även knackat på hos Carl Erland (Andersson, den nye hyresgästen) för att visa Jans arbetsplats.

Urnsättning i Dalarna i stillhet

Jan Myrdal valde att donera hela sin kropp till forskning, så den fördes till Sahlgrenska akademin i Göteborg, för att användas under läkarutbildningen.

– Kroppen är skuren i och askan ska urnsättas i enskildhet av hans barn Janken och Eva Myrdal. Däremot blir det en minnesstund i trädgården vid Myrdalbiblioteket här i Varberg på Jans födelsedag den 19 juli, berättar Lasse Diding.

LÄS MER: Blivande kirurger övar på Myrdals kropp

I graven i Gustafs församling utanför Säter i Dalarna vilar även Jan Myrdals farföräldrar, som han bodde hos under uppväxten, och han hustru Gun Kessle från bådas tredje äktenskap 1963–2007.

I bouppteckningen står hennes officiella namn Gunborg Myrdal (född Isacson), men som konstnär och fotograf använde hon smeknamnet Gun och sin första makes efternamn Kessle.

Marknadsmässig hyra i Varberg

Apropå fastigheten på Snidaregatan har en bloggare ondgjort sig över att varbergaren Lasse Diding hyr ut den till Jan Myrdalsällskapet för cirka 12 000 kronor i månaden och att sällskapet i andra hand hyrde ut den till Jan Myrdal för 7 000 kronor i månaden.

– Det var en marknadsmässig hyra där allt ingick, som el och bredband med mera. Myrdal betalade aldrig något till mig och jag har aldrig höjt hyran för Jan Myrdalsällskapet, förklarar Lasse Diding.

I ett mejl från 2016 som citeras i bloggen kallar Diding Jan Myrdal för ”den åldrat förfallne” och skriver att ”det är därför med stor sorg i hjärtat och med stort medlidande med Jan jag nu läser hans senaste, än mer förvirrade och desperata lilla epistel”.

Hårda ord från båda hållen

Enligt bloggen skriver Diding även ”jag har med tydliga exempel visat att han på allt fler områden inte är tillräknelig”.

– Det växlades nog mejl från båda hållen som vi ångrar för att det var för hårda ord. När jag blev provocerad så stack jag väl tillbaka där jag visste att det gjorde ont på honom, svarar Lasse i dag.

Diding menar att det inte fanns något ouppklarat mellan de två debattörerna på den yttre vänsterkanten den sista tiden.

– Nej, sista året blev Jan oerhört försonlig och vänlig mot alla och sista halvåret var jag hos honom varje vecka och gjorde intervjuer om olika böcker och det tyckte han var roligt. Det är bandat men jag vet inte vad det ska användas till, svarar Lasse Diding.