Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ny ljudbok av Teater Halland

Ingela Strandbergs dikter och visor får stort utrymme i Teater Hallands sjätte ljudbok. – Jag är ödmjuk och stolt över att vara med, säger hon.

När det mångåriga projektet "Lyssna till Hallands författare" går i mål till våren omfattar det åtta ljudböcker. Den sjätte är just klar lagom till den stora Bokmässan som öppnar i Göteborg på torsdag den 22 september.
– Det gemensamma är att författarna har nationell betydelse och en koppling till Halland. Under åren har vi blivit mer musikaliska och har arbetat ihop i ett team som bara blir bättre och bättre, säger Teater Hallands chef Maria Ericson.

Den sjätte ljudboken heter "Gud, naturen och svartrockarna". På första cd:n samsas dikter, brev och koraler av Abela Gullbransson (1775–1822), med dikter och en novell av Gustaf Ullman (1881–1945).
– Abela var köpmanshustru och en andlig sökare som kom i kontakt med den inomkyrkliga rörelsen herrnhutismen, som koncentrerar sig på Jesu blod och den vardagliga bönen. Senare var det hon, alltså en kvinna, som introducerade Henrik Schartau i Varberg, berättar Eva Lilja, professor emerita i litteraturvetenskap.

Prästsonen Gustaf Ullman hade en annan hållning.
– Ja, i Abelas texter får man syn på väckelserörelsens tidiga historia, när den fortfarande är varm och innerlig. Gustaf Ullman gjorde upp med det som senare blev så dogmatiskt, svart, strängt och fyrkantigt. Vi har även med hans underbara lyrik från tidigt i livet, läst av Lasse Carlsson, berättar Maria Ericson.

Hela cd två är ägnad åt en tredje författare i Varbergs kommun, Ingela Strandberg. 18 dikter från fyra poesisamlingar är inlästa.
– Jag märkte att Maria (Ericson) läste med samma rytm och betoning som jag själv, kommenterade Ingela när boken presenterades.

Fem visor har valts ut och "Vinterlek" och "Hundstjärnan" sjungs av Maria Ericson.
– Jag är väldigt nöjd med det jag har hört. I "Kyssande ängel" är det viktigt att den sköra, trasiga tonen kommer fram och det gör Sonja (Lund) jättebra, säger Ingela.

Arrangemangen är gjorda av musikern och inspelningsteknikern Måns Eriksson, som gillar Ingelas amerikanska tilltal:
– Ja, det är kul att ta fram den lilla countryådran, med dragspel och slidegitarr, säger Måns.

För musiken till utdraget ur "Genom pärleporten" står Dan Söderqvist (från duon Twice a Man) och Jonas Franke-Blom.
– Jag har ingen aning om vad de har valt ut och gjort med min roman från 1976, för den har jag lagt väldigt långt bakom mig. Men det är alltid spännande när andra tolkar ens texter, tycker Ingela Strandberg, som skriver på en ny diktsamling som kanske blir klar under 2018.
Den sjunde ljudboken, "Att föda och dö i Halmstad", lanseras på den halländska bokmässan den 26 november, men Elsa Graves texter tolkas även live av Teater Halland den 28 oktober på Halmstad slott.