Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Nanna Johansson om skönhetskalendern

5 frågor till Nanna Johansson aktuell med almanackan Galagos & Nanna Johanssons Skönhetskalender 2015, med devisen ”Var snygg hela året”.

Kritiken mot skönhetshysterin är uppenbar och ofta fastnar skrattet i halsen – vad hoppas du att din kalender ska bidra till?

– Vi (kvinnor) är vana med en viss typ av språk alltid riktas mot oss. ”Du borde...”, ”Du måste...”, ”Glöm inte att...” följt av en skituppmaning, till exempel att man ”ska” noppa ögonbrynen på ett särskilt sätt. Jag tror att många tycker att det är befriande att driva med det.

Ett tips i kalendern är ”sminka dig tills du inte syns längre”. I dag bloggar unga om hur de sminkar sig och sprider på Youtube – vad är det ett tecken på tycker du?

– Alltså, jag har ingenting emot smink. Det kan vara en rolig hobby och ett sätt att uttrycka sig. Men det finns en besatthet inom media – särskilt den media som riktas till tjejer – av att kvinnor alltid ska förändra, framhäva eller dölja något i sitt utseende för att ha ett existensberättigande.

Hur tycker du att man ska stötta människor att tro på sitt egen värde oavsett utseende?

– Det man KAN göra är att hålla inne sina kommentarer eller ”tips” vad gäller andra människors utseenden. I förlängningen måste vi också göra slut med hela det kapitalistiska systemet där vissa tjä- nar miljarder på den stora massans dåliga självkänsla.

Var hittar du inspiration och idéer?

– Jag läser mycket, skriver ner idéer på lösa papperslappar och stirrar intensivt på en datorskärm tills jag får fram något.

Vem ska hänga Nanna Johanssons Skönhetskalender på väggen i januari?

– Alla som gillar skönhet, serier eller kalendrar i allmänhet!