Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Med intresse för mänskliga drivkrafter

Det var inte gamla författardrömmar som gjorde att kriminologen Jenny Rogneby till slut skrev en bok. Det var den där idén.

Jenny Rogneby har satt sig ned en stund i konferensrummet på Citypolisen i Stockholm. När vi pratat klart, fortsätter eftermiddagen med en inplanerad fotokonfrontation och ett förhör. Senare, på kvällen eller natten, tar hon fram datorn och skriver vidare på bok nummer två efter debuten ”Leona – Tärningen är kastad”, som kom i somras.

Heltidsjobbet som brottsutredare, boklansering och nätter med skrivande fyller dygnet just nu.

Men vi ska börja från början. Jenny Rogneby har redan hunnit med några tv-soffor och intervjuer. Hon är debutant i förlagsvärlden och hon har en så kallad bra historia, därför blir presentationerna av henne också påfallande lika. Jenny Rogneby som har tävlat i Melodifestivalen och sjungit i ett förband till Michael Jackson, utbildat sig till kriminolog, är nu aktuell med en roman där basen är just hennes egen arbetsplats i Stockholm.

För att skriva tog hon tjänstledigt, sålde ”allt” och bosatte sig på Malta i ett år.

– Jag har alltid velat bo utomlands någon gång, en period i mitt liv. Malta var bra – en liten ö där det inte hände så mycket. Det var både inspirerande och mycket jobb att skriva en bok. Ofantligt mycket jobb faktiskt, mer än jag hade föreställt mig. Men det var en häftig upplevelse.

Nu har boken sålts till sju länder.

Ibland har Jenny Rogneby felaktigt presenterats som polis. Hon är kriminolog, brottsutredare, arbetsplatsen är Citypolisen i Stockholm och hon sysslar med allt från stölder, narkotikabrott, grov misshandel, våldtäkter och mord. Det som tagit henne dit, säger hon själv, handlar om intresset för mänskliga drivkrafter.

– Jag har alltid varit intresserad av människors beteenden. Våra val i livet, vad är val och vad är påverkan utifrån? Det handlar också boken om delvis, det här att leva enligt normen. Vad händer om vi inte väljer att leva så?

Hon hade jobbat några år i polishuset när den där idén dök upp i huvudet. Figuren Leona, utredare vid polisen. Den lilla flickan. Några författardrömmar hade Jenny inte burit runt på, men nu grodde tanken hos henne. Till slut tog hon beslutet. Hon ville ge idén en ordentlig chans, om så bara för sin egen del. Skulle inget förlag nappa, tänkte hon ge ut boken själv.

– Jag hade en tydlig bild av hur boken skulle starta. Jag ville att det skulle handla om ett bankrån, men inte att det skulle springa in en grupp män i en bank, utan handla om en person som var mycket mer sårbar.

I centrum för ”Leona – Tärningen är kastad”, står ett bankrån utfört av en liten, blodig, sjuårig flicka. Maffigt för kvällspressen förstås och för polisens utredare Leona står mycket på spel, mer än läsarna kan ana. Här handlar det inte om att boken igenom försöka knäcka den klassiska frågan ”vem gjorde det?” för det står klart ganska snart. I stället laddar Jenny Rogneby historien med en rad spektakulära vändningar och en huvudkaraktär med ett känslomässigt bagage hon minst sagt puttat långt ner i källaren.

Hur mycket i boken är på riktigt?

– Jag har mitt arbete som grund och faktabank. Fallet har jag inte tagit från jobbet, det är fiktion och i Leona finns inte mycket av mig själv mer än att hon ifrågasätter vardagslivet, den inrutade vardagen. Det kan jag också känna igen mig i, säger Jenny Rogneby.

Hon har hunnit byta bana några gånger i livet. Jag undrar vad det kommer sig och hon funderar lite innan svaret kommer. Hon vrider och vänder på att hon har många intresseområden. Att det fanns ett tidigt dans- och sångintresse som hon bestämde sig för att satsa på, och senare tog intresset för kriminologi henne till universitetsstudier.

– Jag vågar testa saker. Jag sätter upp egna förutsättningar för mitt liv, kanske ifrågasätter jag det lite oftare än andra. Andra kanske är kvar på ett jobb. Jag frågar mig om jag gör det jag vill. Jag tror att det handlar om det. Jag växte upp i Boden och det är liten stad och jag började göra saker som var lite annorlunda tidigt i livet. Mina föräldrar begränsade mig aldrig heller. Jag fick möjlighet att göra det jag ville.

I Stockholm har tunnelbanan varit tapetserad med reklamaffischer med dig på bild. Boken säljer utomlands och intresset för dig är stort, när du skulle signera hemma i Boden tog böckerna slut. Var du beredd på den här uppmärksamheten?

– Inte det minsta. Snarare trodde jag tvärtom och det var också det förlaget förberedde mig på, att det inte var säkert hur det skulle gå. Detta hade jag inte väntat mig. Det är en otrolig seger för mig bara att ge ut boken.

Ålder: 40

Bor: Stockholm

Bakgrund: Växte upp i Boden. Båda föräldrarna arbetade inom Försvarsmakten. Adopterades till Sverige 1975 från Etiopien.

Familj: Pojkvän

Aktuell: Med debutdeckaren ”Leona – Tärningen är kastad”.

Musikkarriär: Är utbildad musikalartist och har arbetat som artist i många år. Har varit med i Melodi- festivalen, gett ut album i Japan och varit förband till Michael Jackson inför en publik på 80 000 personer i Tallinn.