Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Knausgårds attack mot Sverige

Kulturdebatten om att manliga författare dras till unga tjejer har fått Karl Ove Knausgård att rasa. Nu svarar han på kritiken och går till attack i DN: "Jag har bara skrivit en roman. Varför är Sverige så fyllt av hat och rädsla"

Den senaste veckan har en arg debatt rasat på flera kultursidor. Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström satte fyr på debatten när hon i DN ifrågasatte vissa manliga författares syn på unga kvinnor som sexobjekt, De som pekades ut i texten var Stig Larsson och den norske författaren Karl Ove Knausgård.

I onsdagens DN kommer ett svar. Det är Karl Ove Knausgård som går till attack mot debattklimatet i Sverige, ett land som han kallar för cyklopernas land: "De enögda svenskarna anklagar mig för att vara kvinnohatare och litterär pedofil. Jag beskrivs som jag vore kriminell, men har bara skrivit en roman. Varför är Sverige så fyllt av hat och rädsla? Varför är alla så tysta?", skriver han.

Författaren, som bland annat ligger bakom den hyllade och kritiserade självbiografiska romansviten Min Kamp, tar i artikeln upp statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande om SD: "Cyklopernas statsminister kallade för inte länge sedan ett legitimt parti, invalt i riksdagen, för ett nyfascistiskt parti. Alla vet att det inte stämmer, men det spelar ingen roll för om de har en annan åsikt i en känslig fråga, så är de fascister. I vilket annat land som helst hade det ansetts vara en skandal. Men inte hos cykloperna, där det är ett rimligt påstående".

Författaren hävdar också att cykloperna har störst problem med identiteten. Förhållandet mellan män och kvinnor förvirrar eftersom det inte är entydigt. Han reagerar även mot svenskarnas inställning till den norska nationaldagen: "Då tar alla på sig sina finaste kläder och går ut på gatorna och för vifta med flaggor, se barnparader och ropa hurra. Många cykloper är arga på detta, de säger att det är nazism. Många gånger har jag försökt att förklara att vi bara tycker om vårt land. Men alla flaggorna, säger cykloperna då. De är ett uttryck för nazism. Och nationalism är nazism".

Karl Ove Knausgård avslutar med att kultursidorna i landets tidningar är litteraturfientliga och han att aldrig ser författare stå för något eller riskerar något i offentligheten.

Efter Ebba Witt-Brattströms artikel är han ololig för sina barns reaktioner: "Att bli kallad pedofil i cyklopernas största morgontidning är ingen trevlig upplevelse. Jag har fyra barn, de äldsta har börjat läsa tidningen, och jag väntar bara på frågan "Pappa vad är en pedofil", "Detta är ingen fiktion. Jag som skriver detta är en verklig människa och mina barn är verkliga".

Hans debattartikel har börjat kommenteras på sociala medier. På Twitter skriver exempelvis författarkollegan och komikern Jonas Gardell "Käre Knausgård. Vi har redan Marcus Birro som "en man det är väldigt synd om" i Sverige. Vi behöver inte importera en till från Norge".

GP har sökt Karl Ove Knausgård. Enligt hans hustru Linda Boström Knausgård befinner han sig utomlands och går inte att nå för kommentarer.