Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varbergsbo. Författardebutanten Theréze Ingmarson har alltid gillat djur och natur och arbetar till vardags som butikschef i Kungsbacka.

Kärlek och minnen kryddar Theréze Ingmarsons roman

En livsförändrande händelse fick Theréze Ingmarson i Åskloster att skriva en bok som utspelar sig i den nya prinsessan Sofias hemtrakter: Älvdalen. – Jag drömde att jag byggde hus där, berättar hon.

När Theréze växte upp i Kungsbacka hette hon Mentzer i efternamn och läste mycket, men kände sig inte tillräckligt duktig för att skriva egna berättelser. Det dröjde till hösten 2012, när hon var 36 år och hade bott strax norr om Varberg i fyra år, innan hon vågade söka en författarutbildning.

– Min pappa hade alltid följt sitt hjärta och när han gick bort i cancer hösten 2011 började jag fundera på mitt liv. Jag var småbarnsmamma och jobbade som butikschef på Granngården i Falkenberg, men när jag kom in på en ettårig distanskurs på Skrivarakademin i Stockholm valde jag att säga upp mig, berättar Theréze Ingmarson när vi snackar över en kopp kaffe.

Grunden till den nyutkomna romanen Flugfiskarens dotter föddes i en dröm om Älvdalen i Dalarna, där Theréze ofta var som liten, i en stuga som familjen hyrde.

– Vi har en tomt och jag drömde att jag byggde hus där, skaffade häst, kokade kaffe över öppen eld och mådde bra.

En liknande resa gör romanens huvudperson, fastighetsmäklaren Sophie, som är i 30-årsåldern och också har förlorat sin far.

– Jag har plockat en del från omgivningen, som den underbara naturen som jag hoppas att jag har beskrivit på ett sätt som gör den rättvisa. Några av rollfigurerna har lånat drag av verkliga personer och jag har hört att flera som kände min pappa grät när de läste boken.

Helt uppdiktad är däremot romansen mellan Sophie och hennes barndomsvän och granne Christer.

– Relationer är roliga att skriva om och jag ville skriva något lättläst som inte går så djupt utan har ett rosa skimmer, förklarar Theréze, som själv gillar kärleksromaner med spänningsmoment.

Theréze tre bröder har spelat i hårdrocksband eller haft musik som hobby och själv sjöng hon ibland lite med sin pappa. Bokens Sophie framför flera av Louise Hoffstens låtar och ett par sångtexter är citerade.

– Jag frågade Louise Hoffsten om lov först. Andra artister som nämns i boken är Tracy Chapman, Dolly Parton, Marillion och Bon Jovi, alltså sådant jag själv lyssnade på förr när vi var i Älvdalen.

Den lilla orten i Dalarna har de senaste åren blivit känd genom Sofia Hellqvist (numera Bernadotte), först när hon var fotomodell och deltog i dokusåpan Paradise hotel, och senare genom hennes förhållande med prins Carl Philip.

– Jag hade velat signera boken i Älvdalen, men bröllopet kom emellan, så jag är i Mora den 18 juni istället. Jag gillar kungafamiljen, så jag grät framför tv:n när de gifte sig, berättar Theréze.

Signeringar av Flugfiskarens dotter blir det i alla fall på Akademibokhandeln (Göranssons) i Varberg på torsdag den 25 juni och dagen efter på Kungsmässan i Kungsbacka.

– Jag har tryckt upp 2000 exemplar av boken via Hoi förlag och hade redan i maj sålt omkring 500 stycken. Visst är det en ekonomisk satsning, men jag ser det som att jag ger ut en bok i stället för att köpa en häst, som jag också vill.

Hon skojar om att romanen knappast kommer att nomineras till Augustpriset och att hon framför allt skrev den för sin egen skull.

– Det finns mer som jag vill skriva om, bland annat en historia om släktfejder och djurskydd, när Sophie kommer tillbaka till Västkusten. Jag har ett synopsis klart, berättar Theréze, som nog väver in egna erfarenheter även då.

Som när hon 2001 ärvde en Sankt Bernhardshund som hette Gustav och ett litet torp i Veddige, efter en läkare som hon hade lärt känna i en djurskyddsförening.

Mer än så ska inte avslöjas här.

Bild: Mikael Nordström/NPP