Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Aktuell. Jussi Adler-Olsen är en av Europas mest framgångsrika thrillerförfattare. Nu kommer ”Washingtondekretet” i svensk översättning.

Jussi Adler Olsens nya thriller är en nagelbitare

”Washingtondekretet” är en vansinnigt spännande nagelbitarthriller med hjältar och skurkar där man minst anar det.

Bokrecension

Washingtondekretet

Översättning: Leif Jacobsen

(Bonniers)

Jussi Adler Olsen är mest känd för sina böcker om avdelning Q, en luggsliten skara på tre personer inom Köpenhamnspolisen som håller till i ett källarutrymme och löser så kallade kalla fall, men han har även skrivit ett par fristående thrillers.

”Washingtondekretet” kom ut i Danmark för tio år sedan, men har inte översatts förrän nu.

Det är en politisk thriller som utspelar sig under några månader i USA direkt efter ett presidentval som slutar i en katastrof när den nyvalde presidentens, Bruce Jansen, höggravida hustru skjuts ihjäl.

Händelsen får förödande konsekvenser, inte bara för Jansen utan minst lika mycket för landet. När den chockade och förbittrade presidenten återhämtat sig lägger han fram ett handlingsprogram för hur USA ska bli tryggare och säkrare.

Våldet ska bort, arbetslösheten avskaffas, medierna ska styras mot högre moraliska normer, organiserad brottslighet ska stoppas och all narkotikahandel elimineras.

Inom några få veckor har USA förvandlats till en totalitär stat där den personliga friheten kringskärs allt mer och inbördeskrig hotar.

De lagar och förordningar som tillämpas är inga fantasifoster av en kreativ författare utan har tillkommit efter terrordåden i USA 2001, vilket gör boken till ett både skrämmande och intressant tankeexperiment.

Jag har invändningar, främst mot det snäva tidsperspektivet. Det känns inte trovärdigt att en högteknologisk och fungerande demokrati kan raseras på bara några veckor, men eftersom det behövs för intrigens dramaturgi accepterar jag motvilligt.

Jag hänger med i det höga tempo som författaren drar upp och konstaterar att ”Washingtondekretet” är en vansinnigt spännande nagelbitarthriller med hjältar och skurkar där man minst anar det.