Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Juryn om novellen: "Överraskande slut"

Vinnaren från Karl Gustav ger sina bästa skrivtips

I köket i huset utanför Karl Gustav i Varbergs kommun finns det stolar till alla nio familjemedlemmar. Men på väggen hänger bara en dokumentsamlare. Det lyser ett rött "M" på den. 
– Han går alltid runt med penna och papper. Det är ingen överdrift. Var han än har varit ligger det papper efter honom. Det är därför han har fått den där, säger mamma Carita Ljungblad och pekar mot väggen. 

"M" står för Mattias. Sjuttonåringen skrev den bästa novellen i Hela Halland Läsers novelltävling i ung-kategorin. 
"En rakt berättad historia med drag av ’noir’ om utanförskap i skolmiljö. Inger en klaustrofobisk känsla, och har ett överraskande slut", skrev juryn som motivering till vinsten. 
Novellen heter "Ett dött liv" och handlar om en person som går osynlig genom en skoldag. Den skrevs på tre A-4 sidor, för hand, på sportlovet. 
– I Karl Gustav finns inte så många distraktioner. Jag hjälper visserligen till på gården, passar småsyskon, klyver ved, lagar mat och hjälper till i stallet. Men det finns inte mycket annat att göra än att skriva, säger Mattias Ljungblad. 
Tre dagar efter att han fick idén var novellen inskriven på dator, redigerad och färdig att skickas. 
– Jag är mest stolt över att jag slutförde novellen, och skickade in den. Jag har skrivit i flera år. Jag får massor av idéer. Men oftast skriver jag inte klart dem, säger novellvinnaren. 


Han läser naturvetenskaplig linje på PS-gymnasiet. Vi hämtar upp honom utanför skolan och kör tillsammans den dryga halvtimme det tar att komma till huset utanför Karl Gustav. 
– Bussen tar runt en timme annars. Jag brukar läsa, säger Mattias Ljungblad. 
Han är eftertänksam när han pratar. Han formulerar sig noga. Precis som i novellen. 
– Mamma läste mycket när hon var i min ålder, har hon sagt. Det är kanske därifrån det kommer, säger Mattias Ljungblad. 

Novellen avslutas med att huvudkaraktären, som går osynlig genom skolan, kommer fram till sitt skåp där det står en skara människor. Framför skåpet syns en bild på honom och det står "vila i frid". 
– Jag satt och åt kvällsmat. Då kom idén om slutet. Jag skrev ner den och arbetade fram resten av berättelsen utifrån slutet, säger Mattias Ljungblad.  
Vid en första läsning kan man tro att eleven i novellen är utsatt för ett skämt – en utfrysning. Temat för novelltävlingen var utanförskap. Men i författarens huvud är karaktären död. 
– Det var först i efterhand jag insåg att jag kanske hade inspirerats av filmen sjätte sinnet, säger han. 
Har du upplevt utanförskap?
– Nej, jag har alltid fått vara med, om det är så du menar? Men jag har inte facebook och jag bor väldigt långt ut på landet. Det skapar en viss barriär mellan mig och mina klasskamrater. Jag hänger inte alltid med på allt som händer, om de lägger upp något i klassens facebookgrupp till exempel. Men det är ju självvalt. Jag vill inte ha facebook. Jag har aldrig känt att jag behöver det. 
Vinsten har gett Mattias Ljungblad blodad tand. 
– Det betyder jättemycket för självkänslan. 
Han har börjat titta på utbildningar efter gymnasiet. Han har sneglat på författarutbildningar, men det lutar mot en ingenjörsutbildning, kanske inom kemi. 
– Jag kan skriva vid sidan om. Jag vill bli författare. Men det ligger ganska långt bort, skulle jag tro. Nu siktar jag på att skriva fler noveller.