Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hedvigs flykt undan katastrof

Alla Hedvig känner är döda. Alla gick under i febern och det som en gång var en livlig förort är numera bara tyst och övergivet.

Böcker

Sofia Nordin: ”En sekund i taget” (Rabén & Sjögren)


Hedvig flyr, utan att riktigt veta vart och varför. Hon kan bara inte stanna kvar i all denna död. Är hon den enda som överlevt? Finns det någon annan därute? Och är denna någon i så fall en vän eller en fiende?

Dystopier och postapokalyptiska berättelser är populärare än någonsin och i ”En sekund i taget” ger Sofia Nordin sin version ur en svensk 13-årig tjejs perspektiv.

Här är katastrofen lågmäld, tyst och ödslig. Människorna har utplånats på ett ögonblick, ingen hinner reagera eller förberedda sig förrän allt redan är över. Kvar blir Hedvig som brottas med sin skuld och sina rädslor.

Framförallt utforskar Nordin vad som händer med vår identitet när allt det som vi använder för att identifiera oss själva med ens blir meningslöst. Kunskaper som tidigare ansetts viktiga blir plötsligt värdelösa.

Vilken nytta har Hedvig av att kunna rabbla engelska glosor när det hon behöver är att kunna göra upp eld för att hålla sig varm? Till och med kroppen förlorar sin naturliga betydelse.

Vad spelar det för roll att hon är en flicka på väg att bli ung kvinna när det inte finns någon annan som kan se och bekräfta det? Och vad är bäst; att envist hålla fast vid minnena och hoppet om att saker och ting med tiden kommer att återgå till det normala, eller att glömma och gå vidare och slippa bli besviken?

Som läsare är det lätt att leva sig in i Hedvigs dilemma. Vad skulle du själv ha gjort?

Med ”En sekund i taget” befäster Sofia Nordin sin position som en av de mest intressanta ungdomsförfattarna i dag.