Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Halländsk hästgård i Sofia Yméns nya serie

Sofia Ymén i Stråvalla driver landets största Facebook-sida för feel good-romaner och släpper snart sin första roman i en ny bokserie med hästtema.
– Många söker sig till ljusare berättelser nu, istället för de bestialiska deckarna, säger hon.

Facebookgruppen Feelgoodfredag skapades i mars 2017 och har nu 4 400 medlemmar. Många författare, förläggare och bokbloggare är med och kan både ge och få tips.

– Feel good-genren fick ett uppsving redan innan coronapandemin, men det märks ännu mer nu. Facebookgruppen växer med över 100 medlemmar i veckan och eftersom den är nischad har den blivit ett bra forum för att mötas och sprida genren.

Digital bokmässa om feel good-romaner

Feelgoodfredag blir den huvudsakliga platsen för en digital bokmässa med livesändningar den 19–20 september.

– När bokmässan i Göteborg ställde in försvann den nya feel good-scenen som skulle finnas där och därför arrangerar vi ett alternativ ihop med ett 60-tal författare och ett tiotal förlag. Det blir panelsamtal och högläsningar med mera.

I Facebookgruppen beskriver Sofia feel good-genren som "böcker med stark vänskap, härliga miljöer och vanliga människor som får sina lyckliga slut". Samma gäller romance-genren, men där är kärleken i centrum.

– I dag talar man hellre om tillfredsställande slut. Böckerna ska lämna läsaren med en go' känsla i magen och ett hopp om ett lyckligt slut även om det inte har hänt i boken ännu. Sedan kan man alltid väva in kriser och svärta, som när en huvudperson dog i en av Jojo Moynes böcker. Det blev det en debatt om.

I stil med "Morden i Midsomer"

Flera etablerade författare har testat feel good-genren de senaste åren, exempelvis sommarhallänningen Christina Larsson i Haverdal. Efter sju mörka kriminalromaner om kommissarie Ingrid Bergman i Göteborg har Larsson i år släppt "Ta ingen skit, Ann-Britt".

– Sedan finns det även många som skriver småputtriga, mysiga deckare i stil med "Morden i Midsomer", säger 38-åriga Sofia Ymén.

Själv romandebuterade hon med "Hemma där hjärtat väntar" i februari 2017 och har sedan dess skrivit även "Den mitt hjärta slår för" och ”Hjärtats tillfälligheter” i sin så kallade Österbyserie, om livet i ett fiktivt samhälle.

Ny serie med fyra böcker

I augusti kommer Sofias första del i en ny serie kallad Kungsbackakvartetten, "Ett oväntat arv".

– Det är en traditionell feel good med en hästgård i Onsala som utgångspunkt. Kungsbacka är ju en av landets hästtätaste kommuner och jag är själv en hästtjej som både har gått i ridskola och har haft egna hästar, berättar Sofia, som är uppvuxen på den småländska östkusten och sedan tio år bosatt i Stråvalla.

Första boken handlar mest om Madeleine Fors, som får ta över den anrika gården när föräldrarna omkommer i en bilolycka.

Olika huvudpersoner i böckerna

Brodern Erik vill helst vara utomlands på hopptävlingar, så Madeleine tar hjälp av tre väninnor i 30-årsåldern som blir huvudpersoner i var sin kommande roman: Filippa, Rebecka och Hedvig.

– Det handlar om nystart och starka kvinnor i en övre medelklassmiljö. Det är två parallella tidslinjer för man följer även Madeleines mormor Vera i nutid och på 1960-talet, säger Sofia, som själv gillade att läsa "Stallkompisar" och andra hästbokserier.

– Det hade varit fantastiskt om jag kunde leva upp till en liten del av de läsupplevelserna. Målgruppen är andra som också har fått tillbaka hästintresset när barnen blivit äldre.

Nämns coronapandemin?

– Nej, det ställer till med för mycket. Även mycket av hästvärlden ligger ju nere.

Efter att arbetat med personalfrågor och ledarskapsutveckling i 15 år satsade Sofia Ymén tidigare i år på att bli författare på heltid.

– Det var ett jättesvårt beslut att fatta och en stor omställning. Jag gjorde det med skräckblandad förtjusning, för det finns ju en osäkerhet när man inte har en månadslön, men många fördelar med att kunna jobba hemifrån och ha friare arbetstider.