Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare vid Region Halland. 

Här är de bästa novellerna

Hela Halland Läsers novelltävling är avgjord – varbergare vann

Den stora läsecirkeln har pågått i drygt en månad i Halland och årets böcker har varit "För vad sorg och smärta" av Thom Lundberg och "5768 visningar på Youtube" av Anita Santesson och Ralf Novák-Rosengren.
Bägge böckerna fokuserar på resandefolket, en grupp bland romer i Sverige som har stor erfarenhet av att leva utanför samhället. Utanförskap har även varit temat för HHL:s novelltävling, där Hallands Nyheters och Hallandspostens läsare har fått skicka in bidrag.

Det har kommit in 96 noveller. 
– Jag är faktiskt lite överrumplad, det är uppenbart att det finns många goda halländska berättare, både bland unga och vuxna – och jag hoppas att de fortsätter att skriva och utveckla sitt skrivande. Det är också tydligt att temat utanförskap har engagerat och att det finns många sätt att vinkla det på, säger Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare vid Region Halland. 
Juryn hade ett drygt jobb innan det stod klart att Mattias Rand från Halmstad har vunnit vuxenklassen med novellen "Stranden". Han får 1000 kronor och kommer att presenteras närmare i tidningen inom kort. Dessutom ligger "Stranden" från och med i dag på HN:s sajt.
Detsamma gäller andra- och tredjepristagarnas bidrag (se faktaruta), och de skribenterna belönas med 300 respektive 200 kronor. Vi kommer även att presentera Mattias Ljungblad, vinnaren i ungklassen med novellen "Ett dött liv". Prissummorna är desamma som för vuxenklassen.

– Det är jätteroligt för oss på tidningen att få publicera texter av så duktiga skribenter. Jag rekommenderar alla att gå in på vår sajt och läsa de sex prisbelönta novellerna, säger Ulrika Ahlberg, kulturchef på HP och jurymedlem. 
Det är Region Halland, folkbiblioteken i Halland, Hallandsposten och Hallands Nyheter som står bakom HHL.