Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Filosofiskt om vardagliga spöken

Unni Lindell, Fredrik Skavlan (ill): Mystiska Milla och Spökskolan — den första sanningen (Lilla Piratförlaget).

Inte många tror väl på spöken nu för tiden. Men faktum är att de finns; kanske duken på ditt köksbord, eller lakanet i din säng, är ett livs levande spöke! I alla fall om man får tro Unni Lindell, som i kapitelboken ”Mystiska Milla och Spökskolan” bjuder på spänning, mystik och eftertanke.

Allt kretsar kring Mystiska Milla, en föräldralös spökflicka, som till de vuxna spökenas förtret tycker om bus och stoj och inte vill lyda order. På nätterna går Milla och de andra spökbarnen i Sofia Skrämmavettis Spökskola, medan de vuxna spök­ena är ute och skrämmer människor.

Spökens förvillande likhet med vanliga tygstycken gör att de riskerar att användas

på fel sätt av männi­skor. Millas mamma råkade en gång ut för en symaskin, och en dag går

Flinka Fiola samma öde till mötes. Allt är Millas fel, och nu måste hon ge sig ut i världen för att rädda sin kamrat, och kanske lära sig lite om Den Första Sanningen på vägen.

Lindells bok sprudlar av fantasi, och Fredrik Skavlans färgrika och tilltalande bilder ger berättelsen liv. Språket är poetiskt och underhållande, men något svårt, speciellt med de nya, unika spökord som lanseras.

Boken om Milla har många filosofiska inslag, och kan med fördel läsas högt. Stundtals känns de filosofiska resonemangen lite svåra att ta till sig, med tanke på att det är en bok för barn. Lindell väver även in storheter som Edith Piaf och Victor Hugo i berättelsen, men lite för löst för att ge en allmänbildande effekt.

Det finns tio sanningar för Milla att leta reda på, och nästa bok i serien planeras komma ut i höst.

HILDA BLOMBERG