Nobla pristagare? Vem som får årets Nobelpris i litteratur avslöjas i dag klockan 13.
Nobla pristagare? Vem som får årets Nobelpris i litteratur avslöjas i dag klockan 13.

Favorit eller outsider - vem blir det?

I dag får vi veta vem som blir årets Nobelpristagare i litteratur. Blir det en äldre författare med livsverket bakom sig – eller vågar Akademien välja en yngre tungviktare?

ANNONS
|

Ngugi Wa Thiong’o, 76 år, Haruki Murakami, 65 år, Patrick Modiano, 69 år och Svetlana Aleksijevitj, 66 år, är några som nämns som förhandsfavoriter till litteraturpriset i år.

– Det vore modigt om Akademien vågade prisa en ung författare som är stark just nu, exempelvis Sofi Oksanen, tycker Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap, vid Göteborgs universitet och skribent på GP:s kultursidor.

Liverapport: Följ avslöjandet av pristagaren direkt

Den finska romanförfattaren och dramatikern är 37 år och har publicerat fyra romaner. Utrensning blev en internationell bästsäljare som har sålts till tjugo länder och belönats med Nordiska rådets litteraturpris 2010.

– Oksanen skriver fantastiska romaner och det vore väldigt bra om Svenska Akademien uppmuntrade någon som är mitt i sitt författarskap.

ANNONS

Åldern har alltså betydelse?

– Ja, säg någon pristagare som varit under femtio? Och det är sällan som den som får priset skriver något senare. Det har blivit en avgångsmedalj.

Om Svenska Akademien gör som man brukar, det vill säga belönar en äldre författare, är Amos Oz Lisbeth Larsson favorit.

Tomas Forser, professor emeritus i litteraturvetenskap och skribent på GP:s kultursidor, har en annan favorit. Nigeriansk-amerikanska Chimamanda Ngozi Adichie vars Americanah kom på svenska förra hösten.

– Den för in en annorlunda erfarenhet i vår västerländska värld. Adichie tar sig från sitt ursprungsland till USA och sedan återvänder hon. Det är en resa som går tvärs emot det självklara. Att komma till USA och bli medveten om sin svarthet, blir plötsligt något hon måste förhålla sig till. Det berättar mycket om en av vår tids största frågor.

– Adichie har såna dimensioner att hon skulle kunna bli aktuell för Nobelpriset. Men hon är säkert inte med på några listor ännu.

Vad krävs det för att för att få ett Nobelpris?

– En jäkla tur och ett bra nätverk. Det är en omöjlig rankning som ligger bakom. Jag har väldigt stor respekt för den sållningsprocess som pågår. Det gamla trista svaret att litteraturpriset bara går till dem som ingen känner till, är pinsamt. De som säger så är okunniga, det har ju handlat om författare som haft en väldigt stark position i andra språkområden.

ANNONS

Som litteraturprofessor har Tomas Forser själv haft möjlighet att nominera Nobelpriskandidater, vilket han har gjort flera gånger.

– Jag föreslog Imre Kertész en gång, han fick priset året efter. Det var lite kul.

Vad betyder Nobelpriset?

– För en del författare har det varit ett dråpslag, men ser man det från ett annat perspektiv än utifrån den enskilda människan, betyder det strålkastarljus på en typ av verksamhet som arbetar med helt andra värden än de som ofta brukar mätas. Det är bara att vara lycklig över att det finns.

Madeleine Bergmark, enhetschef på Stadsbiblioteket i Göteborg, tror på fransmannen Patrick Modiano.

– Han skriver om människor på ett lättsamt och mjukt sätt. Det finns ett slags franskt stämningsläge, ungefär som i franska filmer, saktmodigt men vackert.

Men hon skulle också gärna se en kvinnlig pristagare.

– Margaret Atwood eller Anne Carson, men det är förstås omöjligt när priset gick till Alice Munroe förra året, de är ju också från Kanada.

Fakta: Senast prisade

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Peru

2009 Herta Müller, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

2007 Doris Lessing, Storbritannien

2006 Orhan Pamuk, Turkiet

2005 Harold Pinter, Storbritannien

ANNONS

2004 Elfriede Jelinek, Österrike

2003 J. M. Coetzee, Sydafrika

2002 Imre Kertész, Ungern

2001 V.S. Naipaul, Storbritannien

2000 Gao Xingjian, Frankrike (född i Kina)

Nobelpriset i litteratur delades ut första gången 1901 och gick då till den franske författaren Sully Prudhomme.

ANNONS